NEKA KORIST I OD BIH: Država koja ti omogućuje brže stjecanje EU državljanstva

Malo je zemalja na svijetu, koje su u tako kratkom vremenu svojim građanima ponudile vize za budućnost. Tijekom rata BIH je uspjela mnogim mladim ljudima osigurati US i EU državljanstva što bi u nekim normalnim okolnostima morali čekati cijeli život. Mnogi građani BIH dobili su tako stipendije, poslove i perspektivu kakvu su u nekakvim drugim okolnostima mogli samo sanjati. S druge strane sve je to plaćeno i velikim traumama, njih, ili nekih drugih, koji nisu bili te sreće.

Danas BIH nastavlja s uspješnim poslom izvoza svojih građana. S imidžom zemlje patnice  BIH pred EU administacijom prolazi kao dragi gost.

Iako ekonomisti tvrde da BIH nema izvozni potencijal malo je zemalja na svijetu poput BIH. Trenutno je BIH jedan od najjačih kolonijalnih centara u Europi. Građani BIH uspješno naseljavaju razne europske krajeve. Činjenica da su deseci tisuća zatražili ispis iz državljanstva govori da stotine tisuća njih tek odlazi u smjeru Normandije, Bretanje i Galicije da pokori i osvoji neotrkivene egzotične krajeve.

Za to vrijeme BIH na domaćem terenu osnažuje svoju državnost. Iznutra stabilizirana i jaka, svakim danom sve bogatija i jača, sa svoja četiri konstitutivna naroda Bosancima, Arapima, Turcima i Željkom Komšićem, koji je sam po sebi narod, BIH kroči svoj europski put kao prva panarapska zemlja koja će postati članica Europske unije.

Više od 76 tisuća osoba odreklo se državljanstva Bosne i Hercegovine i to nakon što je okončan rat u toj zemlji a najveći broj njih to je učinio u proteklih desetak godina trajno se odlučivši svoj život nastaviti drugdje, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH koje u srijedu prenosi Dnevni avaz.

Prema službenim evidencijama državljanstva BiH – koja prema rezultatima posljednjeg popisa ima nešto više od 3,5 milijuna stanovnika – od 1996. godine do danas odreklo se točno odreklo 76.065 osoba.

Statistika pokazuje kako je riječ o godišnjem prosjeku od oko tri i pol tisuće onih koji se odluče trajno vratiti putovnicu BiH a to čine uglavnom kako bi na zakonit način stekli državljanstvo neke druge zemlje. Tko su ti ljudi nije jasno budući da neke zemlje dozvoljavaju dvojna državljanstva.

U svakom slučaju europski patriotizam kod BH građana sve je veći jer čini se  kako je interes za odricanje od BH državljanstva također sve veći jer je samo u prvih šest mjeseci ove godine takav zahtjev nadležnim tijelima podnijelo više od 2100 osoba dok je prošle godine njih 4417 završilo postupak raskidanja formalnih veza s državom u kojoj su rođeni.

U proteklih deset godina državljanstva BiH odrekla se 41 tisuća osoba.

BiH do sada ima potpisane ugovore o dvojnom državljanstvu samo s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom a zemlje poput Njemačke u kojima živi najveći broj iseljenika iz BiH postavljaju vrlo rigorozne uvjete za stjecanje vlastitog državljanstva uvjetujući to odricanjem od drugih državljanstava.

Pri podnošenju zahtjeva za odricanje od državljanstva BiH zainteresirani uglavnom navode kao to čine da bi uz njemačko stekli i državljanstva Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke ali i Srbije, Hrvatske te Crne Gore.

Iako su pristojbe koje plaćaju kako bi ih izbrisali iz matičnih knjiga u BiH “paprene” za lokalne uvjete ni to nije razlog koji bi smanjio zanimanje za odricanje od državljanstva. Ta pristojba u načelu iznosi 800 konvertibilnih maraka odnosno 400 eura no ukoliko je razlog podnošenja zahtjeva stjecanje državljanstva neke od zemalja s područja bivše Jugoslavije onda se plaća iznos od 200 KM odnosno 100 eura.

Postoji i diskriminacija BIH prema građanima RH koji žele steći BH državljanstvo, recimo nakon sklapanja braka sa BH državljaninom. I dok su pripadnici FK El Mudžahid dobili BH državljanstva i prije nego je BIH priznata kao država, i dok građani Sandžaka putem svojih ekspresnih kanala dobijaju državljanstva BIH, građanima RH uvjetuje se odricanje RH državljanstva da bi stekli BIH državljanstvo. Što je onako, malo ružno. Al eto upada u oko.