Published On: Pon, sij 15th, 2018

MAJORIZATOR HRVATA POŽALIO SE PREDSTAVNIKU MAJORIZATORA KURDA: Ti Hrvati, to bi da bira, to želi nekakvu predstavničku demokraciju u našoj zemlji

Iako je prije tjedan dana šef Turske države, Erdogan kazao da nije njegovo da se miješa u unutarnja pitanja BIH, njegov ambasador danas je sa šefom SDP-a, lijevog krila bošnjačkog nacionalizma, razgovarao upravo na tu temo.

Izgleda da je Erdoganova izjava bila samo za potrebe tog dana. Naručena u Sarajevu, izgovorena u Ankari.

Jer na sastanku s veleposlanikom Turske Nikšić je govorio, ne o turskim ulaganjima, ne o BIH perspektivama u Turskoj nego o unutarnjem pitanju BIH:
Nigdje u svijetu ne postoji praksa da se narodi pretvaraju u izborne jedinice, što je osnova njihovog prijedloga – naveo je Nikšić i veleposlanika Koča upoznao sa prijedlozima SDP-a o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Nigdje u svijetu se ne događa ovo što Bošnjaci žele Hrvatima i Srbima u Federaciji. I što ne žele da Srbi u Srpskoj rade njima. Englezi naime Škotima ni Ircima ne biraju predstavnike. Nit Kastiljci Kataloncima. A bogme ni Flamanci Valoncima. Nit Flamanci i Valonci Njemcima u Belgiji. Zašto bi Bošnjaci bili posebnost?. Jedini narod Europe koji bi drugima birao predstavnike? Na čemu se temelji ta posebna potreba za tim?

Veleposlanik Koč nije reagisao. A morao je pojasniti Nikšiću, da svugdje u svijetu postoji bezbroj konsocijacijskih izbornih modela koji jamče malobrojnijim skupina da tijekom izbornog procesa neće biti preglasani od brojnije zajednice.

– Cijenim izjavu predsjednika Erdogana o tome kako je pitanje izbornog zakonodavstva unutarnja stvar BiH. Očigledno je da je u BiH izborni proces samo sporan, ukoliko rezultati izbora pokažu da HDZ ne može biti dio vlasti. Zato je i izborna kampanja ove godine počela preuranjeno i to od HDZ-a – rekao je Nikšić.

Ističe da je stav SDP-a potpuno jasan, a on je da ta stranka neće podržati prijedlog HDZ-a, koji, na već postojeće, uvodi nove diskriminacije u izborni proces, priopćeno je iz SDP BiH.

Predsjednik SDP-a smatra da postoji većina u državnom Parlamentu, koja će izglasati prijedlog tehničkih, odnosno, prema mišljenju SDP-a, suštinskih, izmjena Izbornog zakona BiH, u vidu uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

– Time bi se zaustavile zloporabe prilikom brojanja glasova i izborna volja bila bi rezultat volje građana. Osim toga, na federalnom nivou smo, zajedno sa DF-om, u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji treba razmatrati na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta. Očekujemo podršku prijedlogu u oba Doma – dodao je Nikšić.

Upoznao je turskog veleposlanika s jačanjem organizacija SDP-a širom BiH, što je imalo dobar odjek u javnosti i ostalim dijelovima BiH.

– Mi u SDP-u smatramo da je važno imati ljude u svim dijelovima države, koji hoće da jačaju BiH i učine je boljim mjestom za život – zaključio je Nikšić.

Inače Nikšić dolazi iz Konjica. Grada u kojem je džihadistička vojska ABIH etnički poubijala i protjerala, gotovo do istrebljenja Srbe i Hrvate. Srpski zločini u RS-u povećali su znatno boj Bošnjaka u FBIH. SDP bi, da je istinska socdemokratska partija morala malo birati rječnik kada zagovara da se u Izborni zakon u FBIH unesu dosezi ratnih zločina, kako VRS-a tako i Tekbir antifašista.  O kojima je govorio Šerif Patković. Onomad kad je pred Alijom kazao 7-a muslimanska vodi džihad!