Published On: Pon, sij. 15th, 2018

UMIROVLJENIK KOJI “ŠALTA” UNICREDIT BANKU: BIH je i moja domovina, a ne samo nečija i nećete me tako lako iz nje “iseliti” bez obzira na pritiske i “igre”.

Dobili smo zanimljivu prepisku umirovljenika Ivice Bodrušića, s Unicredit bankom. Iako umirovljenici važe za usporene, senilne i infomramtički nepismene građane BIH pogledajte kako ovaj vispreni i pismeni umirovljenik pojašnjava mladim službenicima banke što su njegova prava i kako se banka moram prema njemu ponašati. Da je više ovakvih umirovljenika u stranka hrvatskih umirovljenika možda bi u odnosu na mladež kakvu imamo bila u stanju pokrenuti društvenu revoluciju!

 

Poštovani,

U zadnje vrijeme sa svakim izvodom stanja tekućeg računa dobivamo i obavijest/upit: “Želimo Vas informirati kako je banka u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima obavezna voditi računa o valjanosti i relevantnosti…. te iste mora redovito ažurirati.

Vas kao čelnog čovjeka banke pitam šta je ovo? Do sada sam mislio da ste banka. Dakle, subjekt koji samostalno i u svom interesu radi ostvarivanju profita uz normalno poštivanje zakonskih propisa prostora na kom djelujete…ili

Bez konkretnog pozivanja na propis i članak istog ova “upozorenja” su samo vama dodatan teret.

Očito radite posao za fond MIO/PIO BiH što nikad nije “prilikovalo nekoj banci”. Pretvorili ste se u servis. A Zakon o zaštiti podataka? Želite u Europu gdje toga nema.

Pa za Boga oni imaju matične urede i matice umrlih i javne bilježnike /notare/ pa neka za njih oni obavljaju ovaj posao. Postali ste za njih “insajder” da li sam ja “krep,o”.

Ne dolazim po mirovinu često, niti svaki mjesec. Toliko je velika /223 KM/ da mi je zamorno predizati je dok se ne nakupi bar jedna tisuća.

Poštovani,

mi umirovljenici/penzioneri, jade, očito nismo zavrijedili bolje i više, ali Vas molim nemojte nas još i vi prešetavati i …

 

S poštovanjem,                                                     Umirovljenik koji još nije “krep,o”

                                                                                        Ivica Bodrušić

Poštovani gospodine Bodrušić,

Zahvaljujemo na Vašem emailu.

Prije svega se iskreno zahvaljujemo na povjerenju koje nam ukazujete. Ponosni smo što ste naš dugogodišnji klijent i nadamo se da u najvećoj mjeri svojim uslugama odgovaramo na Vaša očekivanja.

Razumijemo Vaše nezadovoljstvo u navedenoj situaciji i upućujemo Vam najiskreniju ispriku zbog neugodnosti u međusobnom poslovanju. Ljubazno Vas molimo da dopustite sljedeće pojašnjenje vezano za Vaš dopis:

Na Vašem posljednjem izvodu dobili ste:

–       obavijest o obavezi redovnog preuzimanja čekova u poslovnicama najkasnije u roku od 90 dana od dana isplate mirovine/penzije i

–       obavijest o obavezi ažuriranja Vaše identifikacijske dokumentacije

Prva obavijest je vezana za Ugovor o isplati penzija/mirovina korisnicima prava po osnovu ostvarenih prava iz penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja, koji je Banka zaključila sa Federalnim zavodom za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar. Prema ugovornim odredbama, FZ MIO/PIO ima pravo obustaviti isplatu mirovine/penzije ako se ne postupa po ugovoru između Banke i FZ MIO /PIO, a kojim je definirana obveza Banke da uručuje elektronski ček, kao i obveza korisnika mirovine /penzije da podigne ček najkasnije 90 dana od početka isplate primanja.

S ciljem da spriječimo neugodnu situaciju da se zbog nepreuzimanja čekova obustavi isplata mirovina, poslali smo našim cijenjenim klijentima umirovljenicima obavijesti o obavezi preuzimanja čekova. Obavijesti su poslane uz izvode, ili za klijente koji ne primaju izvode, putem e-maila ili sms-a, ovisno o raspoloživom kontakt podatku.

Još jednom ističemo da nam je izuzetno žao zbog nezadovoljstva koje smo prouzrokovali slanjem obavijesti, ali se nadamo da razumijete da nam je cilj prije svega bio da spriječimo obustavu mirovina našim klijentima i time zaštitimo naše klijente, a ni u kom slučaju da Vam prouzrokujemo bilo kakvu neugodnost.Dodatno ističemo da se svi podaci i informacije u vezi sa sadržajem Ugovora između Banke i FZ MIO/PIO, kao i lični podaci o korisnicima prava na penzije/mirovine koje je Banka  dobila u vezi sa izvršavanjem ugovora ili djelovanja u okviru poslovnog odnosa smatraju povjerljivim. Banka iste obrađuje, koristi i čuva u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Druga obavijest je vezana za obavezu ažuriranja Vaše identifikacijske dokumentacije. Konkretno, prema lokalnim zakonskim propisima Banka je obavezna kontinuirano pratiti da je identifikacijska dokumentacija klijenta ažurna u svakom trenutku, a što je propisano čl. 10. i 11. Odluke o minimalnim standardima aktivnosti banaka na sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čl. 7. i 8. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te čl. 30. Pravilnika o provedbi zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

S tim u vezi, klijenti za koje je utvrđeno da Banka ne posjeduje ažuriranu identifikacijsku dokumentaciju su pozvani da ažurnu dokumentaciju dostave u bilo koju Poslovnicu Banke.

Iskreno se nadamo da ćete prihvatiti naše obrazloženje i ispriku, te da ćemo u narednom periodu opravdati povjerenje koje ste nam ukazali.

Sukladno zakonskim obvezama, dužni smo Vas obavijestiti da ukoliko našim odgovorom nismo zadovoljili Vaša očekivanja, možete pismeno obavijestiti Ombudsmana u Agenciji za bankarstvo FBiH, u roku od 3 mjeseca od dana dostavljanja ovog odgovora.

Poštovani,

ponovno mi stavljate do znanja da nećete mijenjati svoje “navike da budete policajac MIO/PIO fonda”.
Naivno je obrazlagati taj posao razlozima koje navodite. Zašto?
Zato što novac koji dobivam na račun u vašoj /do sada i mojoj banci/ je moj. Pošteno zarađen i ja ću ga trošiti kad se meni prohtije, a ne svaka tri mjeseca.
Drugo: Nikad mi nećete dopustiti da predignem novac, makar i moj, ako nemam uredne osobne isprave. Stvarno mi se nikad nije dogodilo da mi nešto isplatite na “falš” dokumentaciju.
Treće: Umirovljenici koji te “jadne mirovine” primaju u drugim državama jednom godišnje dostavljaju potvrde da su živi, a ja to moram činiti najmanje 4 puta godišnje. Gdje je tu ravnopravnost.Nismo samo puki brojevi i statistike. Još uvijek smo i ljudi i ŽIVI a koliko ću puta doći podići svoju mirovinu

niti Vi, a niti MIO/PIO mi neće određivati.

Rekao sam Vam da dolazim kad se nakupi dovoljno da mogu ljudski proživjeti jedan mjesec.

Ponovno koristim prigodu obavijestiti vas da sam još živ, a Vas molim da informaciju proslijedite MIO/PIO BiH.
Svoja ugrožena ljudska  i ustavna prava na jednakopravnost potražit ću na drugim adresama /ne kod vašeg bankarskog Ombdusmena/.I još nešto: BIH je i moja domovina, a ne samo nečija i nećete me tako lako iz nje “iseliti” bez obzira na pritiske i “igre”.

S poštovanjem,                                 

Umirovljenik koji još nije “krep,o”   Ivica Bodrušić

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer