Majke Srebrenice: Ovo nije bio napad na Vučića već na naše dostojanstvo

Majke Srebrenice žestoko su osudile napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima.

Vučić je zajedno sa srbijanskom izaslanstvom napadnut na izlasku iz Memorijalnog centra u Potočarima što je pokvarilo obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Većina Bošnjaka osuđuje ovakvo ponašanje skupine ljudi, za koju se vjeruje da je u Potočare došla samo s jednim ciljem, a to je da isprovocira incident. 

“Ovo nije bio bio napad na Vučića već na nas, na naše dostojanstvo! To je učinila jedna skupina ljudi među kojima ja nisam vidjela žrtve. Sada će se, nažalost, sve prepisati nama. Strašno sam se razočarala i osjećam se povrijeđenom kao da se meni ovo dogodilo. Ne zbog Vučića već zbog našeg dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo “, kaže za Klix .ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Kako kaže sve srebreničke majke dijele njezino mišljenje i osuđuju ovaj čin skupine ljudi. “Sve su se pitale zašto nam je ovo urađeno. Bilo nam je bitno da ova 20. godišnjica prođe u najboljem redu. 40 zemalja svijeta je imalo svoje predstavnike. Oni koji su to učinili nisu trebali raditi preko nas.

Što se god događa, uvijek ide na štetu žrtava “, dodaje naša sugovornica. Sada se postavlja pitanje koliko cijeli događaj može utjecati na povratnike u Republici Srpskoj. Subašić kaže da neće ići na obilježavanje genocida u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. srpnja. “Ja tamo neću ići. Ne zbog toga što se bojim već ne želim riskirati svoj ​​život”, poručuje Subašić. Ona je bila među delegacijom koja je dočekivala predstavnike stranih država .“Pozdravili smo se sa Vučićem i rekla sam mu da radi po svojoj savjesti. Dala sam mu Cvijet Srebrenice s kojim je i napadnut. Meni je stvarno žao što se ovo dogodilo”, kaže Subašić na kraju razgovora.