Published On: Sub, lis 9th, 2021

Majka odbila liječiti dijete, umrlo je. Spiskala je novac od pomoći i putovala

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjakinje koju terete da je kao majka grubo povrijedila prava djeteta, a terete je i za kazneno djelo utaje.

Kako je objavilo Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, optužnicom je se tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta (2008.) od 24. siječnja 2019. do 2. svibnja 2019. u Zagrebu grubo povrijedila djetetova prava uslijed čega je prouzročena smrt djeteta.

O majci se već pisalo 2018. i 2019. godine

Dijete majke protiv koje je DORH podigao optužnicu preminulo je od teške bolesti 2019. godine. Prije njegove smrti majka je organizirala prikupljanje donacija za liječenje djeteta.

U akciji prikupljanja pomoći sudjelovale su mnoge poznate osobe. Dijete se tada liječilo u Hrvatskoj, ali je majka kazala da joj je potrebno liječenje u inozemstvu.

U humanitarnoj akciji prikupljeno je oko milijun kuna, da bi se kasnije otkrilo da je majka odbijala kemoterapiju za svoje dijete, zbog čega su je liječnici prijavili socijalnoj službi, nadležnim ministarstvima i pravobraniteljici za djecu.

Majka im je odgovorila tako što je prijetila tužbom.

Umjesto kemoterapije spominjala “vitamine koji koštaju 100 eura i pomažu organizmu da sam ubija stanice raka”

Majka je tada tvrdila da postoje i drugi načini liječenja poput “vitamina koji koštaju 100 eura, a pomažu organizmu da sam ubija stanice raka” te je inzistirala na odlasku svog djeteta iz hrvatske bolnice.

Liječnici su joj uporno govorili da se takav tip bolesti jednako liječi u cijelom zapadnom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Majka je pojašnjavala da je njenom djetetu loše od kemoterapija te da joj liječnici ne žele dati nalaze ni objašnjenja kako bi dijete odvela na liječenje u inozemstvo.

Otac preminulog djeteta pokrenuo je sudski postupak u kojem je zatražio samostalno donošenje odluka o liječenju. Njemu je majka branila pristup djetetu.

Bivši partner majke koju sada progoni DORH istupao je u medijima tih godina i tvrdio da je “dijete bilo otpušteno na palijativnu skrb te da im je bilo rečeno da mu je ostalo još mjesec dana života”.

Dijete je preminulo, a bivši partner majke tvrdio je da je ona za to vrijeme objavljivala fotografije na društvenim mrežama.

Putovala po svijetu nedugo nakon smrti pa se pravdala da je to bila posljednja želja njenog djeteta

Izvor iz bolnice tada je kazao da bi majka došla nakratko vidjeti svoje dijete, snimila video i otišla. Naveli su da joj je dijete “bilo izvor prihoda”.

Svega mjesec dana nakon smrti djeteta osvanule su fotografije majke kako putuje po svijetu. Objavljivala ih je u zatvorenoj grupi za pomoć djetetu. Prema fotografijama, moglo se vidjeti da je u Libanonu.

Jedna članica grupe joj je napisala ispod jedne fotografije: “Sad je gotovo”, a majka djeteta joj odgovorila: “Nije gotovo, gotovo je samo u tjelesnom obliku. Malo dublje treba ići i znati o svemu.”

Treća članica i vjerojatno prijateljica pohvalila je majku djeteta da je oduvijek bila borac: “Uvijek si našla neki izlaz. Nikad se nisi predala. Uvijek si joj izmamila osmijeh i činila sve za nju. I dalje nisi odustala. Radiš baš ono što je ona željela. Divim ti se i šaljem velike puse.”

Majka djeteta joj je na to odgovorila: “Grčka?”, a prijateljica napisala: “Draga moja, ako treba sve jedan kontinent, sve jednu državu ćemo obići, sve zbog jedne nje (op. a. djeteta).”

Majka je potom kasnije u javnosti kazala da je “putovanje bilo posljednja želja njenog djeteta”.

Humanitarna akcija nikad nije bila legalizirana niti prijavljena

Na kraju se otkrilo da humanitarna akcija nikada nije bila prijavljena niti legalizirana, ali majka se branila tvrdnjama da je Centar za socijalnu skrb bio upoznat s postojanjem računa koji je bio otvoren na djetetovo ime te da ona novac smije koristiti samo za liječenje djeteta.

“S tog su računa podmireni i troškovi dosadašnjeg liječenja, lijekova, njege u kući. No, prema onome što sam vidio na ispisu prometa na računu, opravdani troškovi u najširem smislu iznose do maksimalno 60.000 eura. Postoje isplate od po 50.000 kuna u jednom danu, a svrha je, na primjer, kupnja eura.

Preko POS-a je s tog računa plaćano u kozmetičkom salonu, u dućanima s odjećom, podmireni su računi od više tisuća kuna telekomima, prebacivane su tisuće kuna nekim privatnim osobama. Na računu je skupljeno oko 950.000 kuna, a na njemu je 30. travnja bilo 11.000 kuna”, kazao je otac. Istovremeno, majka je tvrdila da su to krive informacije i prijetila tužbama.

Otac je tužio, na ročištima se najčešće nije pojavljivala

Dijete se 2018. godine liječilo u Njemačkoj, operirano je u jednoj klinici, što je koštalo oko 34.000 eura. Nakon operacije došlo je do komplikacija, zbog čega je još jednom bilo podvrgnuto zahvatu.

Liječnici su naložili nastavak liječenja kemoterapijom, ali je otac doznao da to majka nikad nije dozvolila. Nakon tih saznanja, obavijestio je o svemu socijalnu službu te pokrenuo sudske postupke protiv majke.

Ona se na ročišta najčešće nije odazivala, pravdajući se time da nema vremena jer se brine o bolesnom djetetu. Centar je više od jednom ustvrdio da je majka “teška za suradnju”.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Zoran
Zoran
1 mjesec prije

Koje smece od major.

Zoran
Zoran
1 mjesec prije

Majke.