Published On: Sub, lis 9th, 2021

Tko je Alexander Schallenberg, čovjek koji bi trebao naslijediti Sebastiana Kurza na mjestu kancelara

Za svog nasljednika predložio Alexandera Schallenberga za novog saveznog kancelara.

Schallenberg je austrijski ministar vanjskih poslova. Rođen je 1969. godine i ima četvero djece. Njegov otac je bio diplomat i veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj. Schallenberg je studirao pravo na Sveučilištu u Beču i u Parizu. Zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova od 1997. godine prenosi Avaz.

Schallenberg nije član OVP -a niti bilo koje druge stranke. Međutim, njegova karijera usko je isprepletena s OVP -om i smatra se da je bio povjerenik Sebastiana Kurza dugi niz godina. Godine 2017. pregovarao je sa strankom FPO o poglavlju vanjske politike i europske politike.

Godine 2009. postao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera, zajedno s Thomasom Schmidom.

Na dužnosti ministra vanjskih poslova je od inauguracije vlade stručnjaka iz Brigitte Bierlein, koja je postavljena nakon afere Ibiza 2019. Zatim je zadržao mjesto u sljedećoj tirkizno-zelenoj vladi.

Tužiteljstvo Sebastiana Kurza vodi kao osumnjičenog u istragama korupcije. Stoga su 6. listopada 2021. izvršeni pretresi kuća u sjedištu stranke OVP, u Saveznoj kancelariji i u Ministarstvu financija.

Kao koalicijski partner, Zeleni su kasnije pozvali da se obnovi vladin tim ÖVP -a. Kancelar bi trebao biti “besprijekorna” osoba. Schallenberg se smatra takvom osobom. Ostaje da se vidi je li Kurzov prijedlog generalno dovoljan.

Sebastian Kurz želi postati šef stranke i kluba OVP -a u parlamentu. Ostaje za vidjeti je li ova ponuda dovoljna za Zelene i može li spasiti koaliciju.

guest
nije obvezno
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x