Published On: Čet, lis 31st, 2013

Mađarska: Ne ucenjujte više Srbiju!

Ministar vanjskih poslova Mađarske Janoš Martonji izjavio je da njegova zemlja ne podržava postavljanje novih uslova Srbiji za početak pristupnih pregovora sa Europskom unijom (EU) i dodao da će oni početi najkasnije u januaru 2014.

” Mi ne podržavamo uspostavu takozvanih novih uvjeta , mi sada smatramo da pregovarački okvir treba biti završen i da na temelju toga treba započeti pregovore . To će biti , ja vjerujem , jedna od glavnih poruka ovog sastanka ” , rekao je Martonji u razgovoru s novinarima iz Srbije , Poljske i Rumunjske , uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova Višegradske skupine u Budimpešti .

On je istakao da je ” Srbija sada zemlja kandidat za članstvo u EU ” i dodao da će ” pregovori o pristupanju između EU i Srbije početi najkasnije u siječnju 2014 ” .
” Moja zemlja to u potpunosti podržava , prvo je podržavala to da Srbija dobije status kandidata , a potom i da pregovori o pristupanju započnu što prije ” , rekao je Martonji .

Šef mađarske diplomatije je o današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana i Centralno – europske inicijative , rekao da je Srbija pozvana da prisustvuje skupu kao jedna od šest zemalja zapadnog Balkana .

Kako je objasnio , tradicija je da se zemlje zapadnog Balkana pozivaju na sastanke Višegradske grupe kako bi se razgovaralo o temama značajnim za te zemlje , pri čemu se posebna pažnja ukazuje temi proširenja EU .

vesti online