Mađarska bi mogla zatvoriti granicu sa Srbijom

“Nije pravedno da nam šalju izbjeglice, njih treba zaustaviti na srpskom teritoriju”, kazao je Orban ističući da će početkom srpnja doći do susreta s vlastima u Beogradu.

Mađarska bi mogla odlučiti zatvoriti u potpunosti granicu sa Srbijom kako bi suzbila priljev izbjeglica na svoje tlo, zaprijetio je u petak Viktor Orban, konzervativni čelnik te zemlje.

“Nije pravedno da nam šalju izbjeglice, njih treba zaustaviti na srpskom teritoriju”, kazao je Orban na javnom radiju Kossuth, ističući da će početkom srpnja doći do susreta s vlastima u Beogradu.

Broj izbjeglica koji ulaze u Mađarsku skočio je s 2.000 ukupno 2012. godine na 54.000 od siječnja ove godine, čime je ta zemlja srednje Europe postala, nakon Švedske, zemlja EU-a koja prima najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika.

Po vladi, 95 posto ih ulazi preko granice sa Srbijom, koja nije članica EU-a.

“Razmatramo sve mogućnosti, uključujući onu o potpunom fizičkom zatvaranju granice”, kazao je Orban najavljujući da će odluka biti donesena 17. lipnja, javlja Hina. Oko 75 posto izbjeglica koji ulaze u Mađarsku dolazi iz Sirije, Iraka i Afganistana, odakle bježe zbog sukoba.

more recommended stories