CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING Njemačko-britanska inicijativa za BiH je propala

Nakon što je Dodik odbio potpisati reformsku agendu za BiH i nakon što je komesar za proširenje Johannes Hahn otkazao posjet Sarajevu, zemlja se našla u krizi. To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, kaže Schilling.

Odbijanje predsjednika RS Milorada Dodika da potpiše reformsku agendu za BiH, donosi veliku krizu. To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, izjavio je bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

– Nakon što je Dodik otvoreno odbio potpisati reformsku agendu za BiH, kako bi zemlja prosperirala i napredovala ka EU, i nakon što je komesar za proširenje Johannes Hahn otkazao posjet Sarajevu, zemlja se našla u velikoj krizi. To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, kaže za Deutsche Welle Christian Schwarz-Schilling.

Govoreći što će sada napraviti međunarodna zajednica, on ističe kako će se najprije morati sabrati i analizirati novu situaciju i razmisliti koje korake poduzeti.

– Radi se o velikoj krizi. Najvjerojatnije će i posjet kancelarke Angele Merkel, koja još nije potvrđena, biti dovedena u pitanje. Kakvu bi poruku ona sada trebala prenijeti, kada je sve što je EU dogovorila u BiH palo u vodu? Što će se dogoditi s gospodarstvom, ekonomskim i financijskim razvojem u BiH? Kao i Federacija BiH i Republika Srpska stoji pred bankrotom do kojeg bi moglo doći u kratkom roku. Od velike važnosti je bilo da EU pomogne zemlji ali ovim postupkom je ta pomoć otpala. Što će reći ljudi, koji su do sada sve mirno promatrali, nakon što su se podignuli 7. veljače prošle godine? U tom smislu postavlja se pitanje, što će sada biti sa BiH? Međunarodna zajednica mora shvatiti da dosadašnjom politikom ništa neće promijeniti i da će ili izbiti teški nemiri ili će sljedećoj generaciji biti prepušteno da rješava probleme u ovoj zemlji, kaže Schilling.

On smatra kako Dodik zapravo ne želi put u Europu. Pošto je ugrožen njegov opstanak na vlasti zbog problema s većinom u Parlamentu, Dodik je, navodi Schilling, odlučio staviti kamen blokade na put reformi.

– On ne može postupiti drugačije, jer se sada samo na ovaj način mogao zatvoriti europski put BiH. Iz svega toga proizilazi da on u BiH ima posve druge ciljeve. Za Srebrenicu i dalje tvrdi da nije bilo genocida, da on ostaje pri tome i da će to uvijek glasno ponavljati. To su tonovi, koje iznosi sada u 2015. godini, 20 godina nakon genocida. To govori u prilog pretpostavci kako ima namjeru blokirati. Je li ova blokada usuglašena s Rusijom, ne znam. Dodik je bio jedini koji je sudjelovao na paradi 9. svibnja u Moskvi, kada je obilježen kraj 2. svjetskog rata i na odgovarajući način je primljen od strane Putina. Sve ovo puno snažnije upućuje na slutnju da tu postoji odgovarajuća alijansa. Ne znam bi li Dodik inače imao hrabrosti tako postupiti, jer Srbija nije trenutno zainteresirana za napetosti s RS-om u BiH, koju Dodik 2018., kako je rekao, želi proglasiti neovisnom, kaže Christian Schwarz-Schilling.