Macron i Scholz se sastali na obilježavanju 60 godina od potpisivanja Elizejskog sporazuma

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u nedjelju u Parizu sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom povodom obilježavanja 60 godina od potpisivanja Elizejskog sporazuma, piše DW.

Najviši vladini dužnosnici Francuske i Njemačke sastali su se u nedjelju u Parizu kako bi odali počast povijesnom sporazumu koji je jedan od temelja šest desetljeća suradnje između njihove dvije zemlje.

Govoreći na Sveučilištu Sorbona, njemački kancelar Scholz rekao je da budućnost Europe počiva na “pokretačkoj sili” Pariza i Berlina.

– Njemačko-francuski motor je stroj za kompromis, dobro podmazan, ali s vremena na vrijeme i glasan i obilježen teškim radom – rekao je njemački kancelar.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Scholz je rekao da će Francuska i Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Elizejski sporazum između Francuske i Njemačke, potpisan 1963. godine, postavio je temelje za blisku bilateralnu suradnju između dva bivša neprijatelja.

Scholz, Macron i oko 300 parlamentaraca iz obje zemlje okupili su se na Sorboni na ceremoniji kako bi proslavili ovu godišnjicu.

Macron je, obraćajući se prisutnima, rekao da su Njemačka i Francuska “očistile put pomirenju” i da stoga moraju “postati pioniri za ponovno pokretanje Europe”.

Naglasio je da postoji potreba da se “izgradi novi energetski model”, potaknu “inovacije i tehnologije sutrašnjice” i da se osigura da Europska unija bude “sama po sebi geopolitička sila, u obrani, u svemirskim otkrićima i diplomaciji”.

Tijekom dana, članovi francuske i njemačke delegacije sudjelovali su u zajedničkom sastanku vijeća ministara u Elizejskoj palači.

U fokusu razgovora bile su energetska i ekonomska politika, kao i sigurnosna i obrambena politika. Na dnevnom redu bila je i vojna pomoć Ukrajini.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Macron je rekao da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu.

Rekao je da slanje tenkova ne smije eskalirati situaciju i da se mora uzeti u obzir vrijeme za učinkovitu obuku Ukrajinaca, a da pritom ne ugrozi sigurnost Francuske.

– Što se tiče tenkova Leclerc, zamolio sam ministra obrane da poradi na tome, ali ništa nije isključeno – rekao je Macron.

Scholz je pak rekao da će se sve buduće odluke o isporukama oružja donositi u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Suočen s rastućim pritiskom na zemlju da Ukrajini isporuči tenkove, njemački kancelar je rekao da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj suradnji sa zapadnim partnerima./HMS/