Published On: Čet, pro 6th, 2012

MA TO SLUČAJNO: Turcima opet ugovor vrijedan 344 milijuna maraka

Turska tvrtka  “Cengiz Insaat” iliti u prijevodu “Čengić Gradnja” najvjerojatnije će dobiti ugovor za gradnju dionice autoputa Vlakovo – Lepenica, vrijedan 344 milijuna maraka, saznaje “Dnevni avaz”. Otpali su Talijani , koji su imali nižu cijenu, otpali su Hrvati, a otpali su i najskuplji Austrijanci. Ni Inzko Strabagu nije pomogao. Ili Strabag ne  posluje preko Hypo banke?
Ovo će biti najveći ugovor za gradnju autoputa koji je do sada dodijeljen u našoj zemlji.
Ova dionica, južno od Sarajeva, dio je međunarodnog koridora 5C, duga je deset kilometara, a financirat će se kreditom Europske investicijske banke (EIB). Najnižu ponudu za njenu gradnju dao je italijanski konzorcij “JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A”. Italijani su ponudili da ovu dionicu sagrade za 154 milijuna eura.
Kako saznaje Avaz, nakon detaljne provjere ustanovljeno je da ponuda Italijana nije u skladu s projektnom dokumentacijom, zbog čega će oni, prema svemu sudeći, biti diskvalificirani.
– U njihovoj ponudi neke stvari drugačije su postavljene nego u tenderu. Kada se njihova ponuda preračuna prema dokumentaciji iz tendera, onda ispada da je ona znatno skuplja – kazao je izvor sarajevskog lista.
Zbog toga bi posao trebao biti dodijeljen kompaniji čija je cijena druga najniža, a to je turska tvrtka “Cengiz Insaat”, koja već gradi dvije susjedne dionice, Lepenica – Suhodol i Suhodol – Tarčin.
Ova kompanija već je stekla veliko povjerenje investitora u BiH, s obzirom na ozbiljnost koju je pokazala tijekom gradnje ove dvije dionice. .
Potpisivanjem novog ugovora, vrijednost radova tvrtke “Cengiz Insaat” u BiH, na tri spomenute dionice, iznosila bi oko 725 milijuna maraka.
Ponude za gradnju dionice Vlakovo – Lepenica
“JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A”, Italija – 154.561.300 eura
“Cengiz Insaat”, Turska – 172.601.280 eura
“Viadukt”, Hrvatska – 190.197.747 eura uz popust od 3 posto
“Strabag”, Austrija – 213.405.658 eura uz popust od 10 posto

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare