Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Čović s veleposlanicima EU i Sorensenom: Vrlo brzo ćemo iznenaditi s riješenjem presude `Sejdić – Finci`

Must Read

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas nakon sastanka u Mostaru s veleposlanicima zemalja EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom kako je uvjeren da će sutra biti usvojen proračun institucija BiH.
Čović je naveo da je, kada je u pitanju presuda “Sejdić – Finci”, u opciji više rješenja, te da će se možda nakon određene vremenske stanke  pojaviti zajednički prijedlog na bazi načela da nijedan narod ne može birati predstavnike drugom narodu.
“Uvjeren sam da ćemo sutra usvojiti proračun BiH, te da ćemo vrlo brzo iznenaditi s rješenjem presude `Sejdić – Finci`, kao i da ćemo već početkom sljedećeg tjedna imati aktivnosti premijera FBiH oko razrješenja ministara u federalnoj Vladi”, rekao je Čović.
On je naveo da  su i veleposlanici EU svjesni da  pitanje hrvatskog naroda u BiH treba riješiti.
Čović je istakao da je HDZ BiH na ovom sastanku želio poslati poruku da ova stranka i hrvatski narod vide put BiH prema EU.
“Razgovarali smo o mnogim temama i nismo htjeli opteretiti goste našim viđenjima, nego smo u opuštenom ambijentu pričali o aktualnim temama. Poželjeli smo im sretne praznike. Interesiralo ih je kako mi vidimo rasplet situacije i oko Federacije i ostalih pitanja”, rekao je Čović.
Sastanku su, osim Čovića, nazočili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.
Veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey nakon sastanka je rekao da je razgovarano o tome kako ubrzati put BiH prema EU, o provođenju odluke u predmetu “Sejdić – Finci”, te o uspostavljanju mehanizma koordinacije.
“Razgovarali smo, također, i o provođenju presude Ustavnog suda BiH kako bi se mogli održati izbori u Mostaru”, rekao je Casey.
On je potvrdio da je bilo riječi i o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH. “Mi razumijemo poziciju koju je zauzeo HDZ po ovom pitanju. Željeli bismo vidjeti rješenje, no željeli bismo isto tako da se ovaj proces odvija kroz domaće ustavne i zakonske mehanizme”, rekao je Casey.
Sorensen je rekao da ne može reći o čemu je bilo riječi na sastanku, jer je ovo bio privatni ručak. “Često nas političari pozivaju na neformalne sastanke, a tako je bilo i danas”, rekao je Sorensen novinarima.(Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -