Published On: Pet, stu 4th, 2016

LUČIĆ: Hrvatska treba uzvratiti optužnicama protiv onih iz BiH koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku


Dr. Ivo Lučić iz Hrvatskog instituta za povijest izjavio je u Dnevniku HRT-a kako nema saznanja da postoje dokumenti koji terete uhićene hrvatske državljane, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Ovi ljudi sugurno nisu ništa krivi jer da jesu, odavno bi bili uhićeni. Sada se dogodilo spektakularno uhićenje, čiji je cilj izazvati strah i paniku u Orašju. Nažalost, šalje se i politička poruka da su Hrvati zločinci u BiH. Tu je niz akcija koje se događaju u toj zemlji, ocijenio je Lučić.
Na pitanje kako tumači da su se uhićenja dogodila dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Plenkovića BiH, Lučić je odgovorio da premijer Plenković, a i veliki dio hrvatskih političara, smatraju da su u BiH jače snage koje žele ulazak u EU, što, boji se, nije točno. Bošnjačka politika je uglavnom okrenuta prema Erdoganu, srpska prema Putinu i vrlo je malo onih koji stvarno žele ulazak u Europsku uniju, kaže.
Smatra da Hrvatska mora voditi svoju politiku i povući konkretne poteze kojima će onemogućiti ovakve događaje. Trebala bi uspostaviti svojevrsnu univerzalnu jurisdikciju i optužiti sve one koji su odgovorni za zločine protiv Hrvata i hrvatskih državljana bilo gdje, a posebno koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku 92. do 95. godine jer do sada nismo podignuli nijednu takvu optužnicu.
Lučić je kazao kako je Tužiteljstvo BiH apsolutno ispolitizirano. Niti jedan tužitelj ne može dočekati kraj mandata, to su borbe za pozicije i vodi se rat drugim sredstvima, kaže Lučić.
Prema njegovu mišljenju, Hrvatska se dugo bavi Europskom unijom, ispunjava njezine zadaće i krajnje je vrijeme da napokon vodi jednu hrvatsku, a ne europsku politiku, jer, kaže, ne smijemo biti žrtve i plaćati ceh. Postoji niz politika – i sudska i pravosudna – koje su u ovom slučaju zakazale, uvjeren je.
RH je surađivala s Haškim sudom i dostavila je svu dokumentaciju, danas su se pojavile neke sumnje o kanalima kojima su dokumenti završili u BiH.
Lučić smatra da je veoma jasno odakle idu ti kanali, počevši od Ureda bivšeg predsjednika Mesića, koji je haškom tužiteljstvu, novinarima i obavještajnim službama davao informacije, do dokumentacije prema sporazumu tužiteljstava još od 2009. do 2013. Također smatra da izvan institucija postoje brojni dokazi o tome./HMS/