Published On: Pet, stu 4th, 2016

RASPUDIĆ: Tužiteljstvo BiH koristi se za ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva


U emisiji Otvoreno Hrvatske televizije politički analitičar Nino Raspudić, govoreći o uhićenjima u Orašju, rekao je kako nijedan ozbiljni politički akter u Hrvatskoj ne smatra da zločine ne treba procesuirati, ali da je pitanje je li Tužiteljstvo BiH instancija koja to može provesti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
Ono funkcionira kao i sve ostale tamošnje institucije, a to je veoma loše, problematično i netransparentno. Tu se vodi neprestana borba između srpskog i bošnjačkog faktora, vidimo česte smjene na čelu Tužiteljstva, vodi se medijska borba. Ono u čemu se ta dva faktora slože je pitanje Hrvata.
Istaknuo je i to kako ove optužnice pucaju jako visoko, na najvišu moguću zapovjednu odgovornost i da obično dolaze za vjerske blagdane.
Prije dvije godine za Uskrs su uhićena četvorica pripadnika HVO-a, među njima i pukovnik Martin Baručić koji je proveo dvije godine u kućnom pritvoru. Lani je na Badnjak podignuta optužnica protiv generala Hrvatske vojske Zlatana Mile Jelića. Njemu je sud nakon samo sedam dana potvrdio optužnicu koja ima 6726 stranica. Upitao se koji to sudac može u tjedan dana proraditi 6726 stranica – to je dokaz da je sve unaprijed dogovoreno. U ovom slučaju i tužitelj, i sudac i vještak su Bošnjaci. Zanimiljivo je da je vještak u tom slučaju bio Zemir Sinanović, koji je tijekom rata bio šef sigurnosti 7. muslimanske brigade (brigade kojoj je pripadao odred el Mudžahedin koji je činio grozne zločine prema Hrvatima u srednjoj Bosni, odakle ih je protjerano 100 tisuća). Optužnica u sebi sadržava neke komične elemente.
Možemo ozbiljno sumnjati da se Tužiteljstvo BiH koristi za političko modeliranje odnosa u BiH, točnije za političko ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva./HMS/