Published On: Sri, lis 27th, 2021

LUČIĆ: Dovoljno je danas pogledati tko svojoj djeci u BiH daje imena Katarina, Stjepan, Tvrtko…

“Srednjovjekovni Hum, kasnije Hercegovina, u povijesnim izvorima spomenuta je 24 godine prije Bosne, a prvi humski vladar spomenut je 225 godina prije prvog bosanskog vladara. Hercegovina je kroz povijest bila u sastavu bosanskog kraljevstva, a u razdoblju turske vlasti u sastavu bosanskog pašaluka”, objasnio je već ranije u jednom znanstvenom članku pod nazivom ‘Ima li Hercegovine?’, povjesničar Ivo Lučić.

“Ipak je sačuvala svoju posebnost i svoj identitet. Hercegovinu negiraju bošnjački nacionalisti kojima smeta i samo dvočlano ime države Bosne i Hercegovine, jer im priječi puno poistovjećenje s njom i poziciju temeljnog državnog naroda. Poseban problem predstavlja im činjenica da u Hercegovini živi većinsko hrvatsko stanovništvo. Pojam Hercegovac postao je gotovo sinonim za Hrvata iz Bosne i Hercegovine”, dalje objašnjava u istom članku.

Godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice obilježena je na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače u Blagaju, uz polaganje cvijeća, paljenje svijeća i uz kulturno-umjetnički sadržaj te iznošenje pojedinih podataka o njenom životu i djelu.

piše Direktno.hr

Tom prilikom je između ostalog kazano kako je ideja bila da se zaštiti važnost i uloga kraljice Katarine u BiH i za Hrvate u BiH, ali i da se zaštiti sama tvrđava, koja je jednim djelom prepuštena zaboravu. Međutim, obilježavanje godišnjice smrti kraljice Katarine Kosače u Blagaju izazvalo reakciju bošnjačke udruge koji su istaknuli kako se tu radi o “provokaciji građana Mostara i da takve skupove stanovnici Blagaja nikada neće prihvatiti”.

Tim povodom kontaktirali smo Ivu Lučića, koji nam je uvodno rekao da “često dolazi do raznih konstrukcija i pokušaja manipulacija i korištenja povijesti za dnevnu politiku”.

“Što se tiče povijesti Huma i Hercegovine, ona je također, kao i bosanska, jako kompleksna, posebna je, a dosad je na neki način bila i prikrivena jer se dosta o njoj nije znalo. Posljednjih tridesetak godina se dosta tog o njoj otkrilo i napisalo”, istaknuo je naš sugovornik.

“Smatram da je u redu da se obilježavaju određeni događaji, obljetnice i netko tu nema pravo ništa svojatati. Svi oni koji imaju pozitivan osjećaj prema Katarini Kosači imaju pravo obilježavati datume njezine smrti i rođenja, a povjesničari će u skladu s posebnim činjenicama dati ispravne interpretacije te naše davne prošlosti”, ukratko je obrazložio Lučić.

“Neki političari će naravno pokušati to zloupotrijebiti, kao što vidimo da neki to već sada čine. Kada pogledate od Kulina bana do nekih bosanskih kraljeva do podizanja spomenika i slično, valjda neki misle da imaju ekskluzivno pravo na bosansku i na humsku, odnosno hercegovačku povijest”, dodao je.

‘Najvjerodostojniji način za odavanje počasti precima je dajući njihova imena’

Istaknuo je kako će napraviti mali odmak od povijesti i govoriti o tradiciji.

“Najvjerodostojniji način za odavanje počasti svojim precima je dajući djeci njihova imena. To svi činimo. Naime, svojoj djeci dajemo imena njihovih predaka. Dovoljno je danas pogledati tko svojoj djeci daje  imena Katarina, Stjepan, Tvrtko i slično… Mislim da to govori puno toga o tradiciji”, istaknuo je Lučić i u tom kontekstu podsjetio je na jednu izjavu jednog od ideologa novije bošnjačke povijesti.

“Naime, svojevremeno je Enver Imamović, jedan od ideologa novije bošnjačke ne historije nego histerije, na Bošnjačkom saboru koji je održan 1992., rekao da će teško biti uvjeriti ‘naše’ ljude (misleći na Muslimane u Bosni i Hercegovini) da se njihovi preci zovu Stjepan, Katarina i sl., ali istaknuo je da će raditi na tome. Koliko god oni radili na tome, očito je da to baš i ne ide. Naime, situacija je puno složenija nego što se to u nekoliko rečenica može reći”, zaključio je Lučić za Direktno.

Za kraj ćemo podsjetiti na riječi uglednog sveučilišnog profesora Marka Dragića koji je u svojoj knjizi Posljednja bosanska kraljica, Katarina Kosača o njoj napisao sljedeće: “Kraljica Katarina Kosača omiljena je bosanska kraljica, a Hrvatice u Kraljevoj Sutjesci i danas nose crninu u znak žalosti za svojom kraljicom Katarinom”.

Padom Bobovca pobjegla je u Rim. Na vrelu Bosne Turci su joj pri bijegu iz zasjede zarobili djecu, odveli u Istanbul i islamizirali. Pateći za svojom djecom i kraljevstvom Katarina je umrla u Rimu 25. listopada 1478. Oporukom je Bosansko kraljevstvo u nasljedstvo ostavila Svetoj stolici, ukoliko se njezina djeca ne preobrate na katoličanstvo.

 

 

guest
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zigica
Zigica
1 godina prije

Jako primitivna argumentacija za nekog ko slovi kao ucen covjek. Je li sada neki tery anderson koji ne vjeruje u valhalu manje potomak drevnih vikinga od nekog drugog ko se ragnar zove?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Stana Gruba iz Veljaka zadnji je potomak Herceg Stjepana Kralja!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Veljaci su zupa ,jedna od 13 sacuvanih od Zaostrog Podgora Makarskih fratara!Gdje u srednjem vijeku Hrvati su svedeni
na 12 000!

MujoJeTerorist
MujoJeTerorist
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

žiga, pa nemere ba svako biti učen ko primitivni imamović koji je btw. arheoHlog, a ne povjesničar, al takvi takvi poludjeli el-fatih romantičar i jest najbolji za pripovijedanje bajki o jednom izmišljenom pa umišljenom nenarodu. ja ga osobno volim slušati na youtubeu jer me uvijek dobro nasmije! pravi islamizirani, mahala-“intelektualac”. da nije iz tvoje mahale?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  MujoJeTerorist
1 godina prije

Kad se djed vratioiz Amerikemojemalomjestoje nadio ime bijeli zid=white wall.Djed je poneshto radio za Suprime court!

Katarinin predak
Katarinin predak
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Ne govori on ovdje o pojedincima, o kompletno vjerskoj skupini

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Katarinin predak
1 godina prije

Ok, da li je Timur Lenk, mongolski vladar, i njegovi sljedbenici prestao biti potomak drevnih Mongola i velikog Dzingis Kana kada je presao na Islam,i samim tim uveo novu praksu u nadijevanju imena .

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

SINE MOJ GLUPI ; NE PRICAJ GLUPOSTI !!!! TI IMAS ISTE PRETKE KAO I JA SAMO STO SI SE TI U MEDJUVREMENU OSUNETIO IZDAO SVOJU VJERU :I PRIHVATIO VJERU JEDNOG PEDOFILA I POSTAO NA NASIM PROSTORIMA NIIISTAAAAA

Viewer
Viewer
Šta ti kažeš na ovo?  kresimir
1 godina prije

Krešo legendo naravno da imamo iste pretke, samo je diskutabilno do koje dubine svi želimo ići. Katarina je pola svog života bila bogumilka, promijenila je vjeru udajom. Pri tome su njene pretke i savremenike katolici protjerivali (Papa je samo u Francuskoj vodio decenijske ratove počinivši genocid nad njihovom braćom po uvjerenju).
Većina bošnjaka Turke smatra onim što stvarno jesu – okupatori. Širili su vjeru mačem i prinudom na isti način kako se širilo katoličanstvo i pravoslavlje.
Shvatite ljudi, te stvari su bile dio historijskih procesa, pripadaju duhu (dužeg) vremenskog perioda. U današnje vrijeme reverzibilnost je sporadična pa možemo, sa stanovišta religija, komotno reći ‘ko je jamio jamio’. Kako Vitina napisa, neprimjereno je i skoro pa glupo ‘mjeriti’ te odnose sa današnjeg udobnog odmaka.

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Viewer
1 godina prije

jbg, bio sam ti lijep tekst napisao gdje sve grijesis, ali mi nije prihvacen. Onda drugi put !!!

Spuzva bob SKOCKA
Spuzva bob SKOCKA
Šta ti kažeš na ovo?  kresimir
1 godina prije

Tvoj navodni bog je došao u Jedeu kroz krvavu vaginu. Koji kloc bi ustrajavao u tako poganoj vjeri?

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Ako su tvoji preci uopće iz ovih krajeva, onda si ti potomak onih koji su izdali kraljicu Katarinu, onih koji su joj zarobili djecu a nju posredno protjerali u Rim. Kakve vi veze onda imate s kraljicom Katarinom osim što ste bili krvnici kraljevske obitelji Tomašević i što sasvim slučajno dijelite prostor življenja s istom. Da je austrijski general Josip Filipović 1878. godine postupio prema domaćim Turcima, kao što se prema njima postupilo prilikom oslobađanja od Turaka Mađarske, Slavonije, Like, Srijema, Dalmacije, vama se danas za sjeme ne bi znalo a kamoli da bi došli u priliku svojatati nešto što po nijednom parametru nije i ne može biti vaše, tj. muslimansko. Držite se sultana Mehmeda el Fatiha i Musale kod Sanskog Mosta, držite se šehitluka podno Bobovca gdje su sahranjeni turski osvajači, držite se Turčina Ajvaz Dede u Pruscu, to je vaše, a kršćanima ostavite povijest srednjovjekovne Bosne i Huma.

Last edited 1 godina prije by Zoki
Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Fini neki krvnici, pa postavise sina Katarininog za velikog vezira carstva, sto je danas jednako premijeru vlade. Na ove izljeve frustracija ti necu odgovarati, samo, Bosna je onoga ko se bori za nju i ko joj nijednu zemlju ne pretpostavlja. I samo je to i pravedno.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Naravno, za one koji su izdali svoj rod i porod, otimanje djece i prisilno po-tur-či-va-nje je čin humanosti a ne zločin i barbarstvo. Da, borite se vi za Bosnu, ali za Tursku Bosnu, onakvu kakvu je stvorio Mehmed el Fatih.

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Ako je neko od nas dvojice nesto izdao, onda si to ti , i to razum i ljudski rod. Izgleda da tebi T.ur.ci na san dolaze.

Spuzva bob SKOCKA
Spuzva bob SKOCKA
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Vi bi to nekakve monarhije nazad samo jer po malo vuku vatikanu? Whahahahhaha koga briga za katarinom sine? Znaš li da će sad 2022 godina.

kadir
kadir
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Bili ste i ostali austrijski konjušari, ništa više od tog

Spuzva bob SKOCKA
Spuzva bob SKOCKA
1 godina prije

Pitanje je samo koliko se ove jajare od profesora žele u nazad u historiju vratiti. Tako je i prije kršćanstva na ovim prostorima bila neki slavenski paganizam,i danas bi ti takvi mogli krscanima, vatikanu ili svetosavcima govoriti da su importovali vjeru sa bliskog istoka, jer ni krscanstvo nije kvazi “eUropsko”…nego je na silu ovdje doslo. Dakle, tradicija prije krscanske nije krscanska, niti preci krscana nisu bili krscani, notorna glupost onih koji predstavljaju susjednu zemlju

Last edited 1 godina prije by Spuzva bob SKOCKA
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Spuzva bob SKOCKA
1 godina prije

Mislish lliri Daorsi i Dalmati!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Spuzva bob SKOCKA
1 godina prije

Hm ! Poceci sirenja krscansko-hriscanske vjere , razapeti Jezus sigurno , milijardu posto , nije oruzjem i krivim sabljama osvojao niti osvojio srca balkanskih juznoslavenskih naroda . A ni iz interesa . Islam na Balkanu se ipak u startu se pojavio vise kao ideoloskopoliticko oruzje .Kao vojna sila . I tako sve do propasti onih koji su ga zapisali na nasim prostorima .
Ostatak price je zapisan , a i prenesen sa koljena na koljeno i glupo je bilo sta dokazivati ostrascenima kojima svakako sve ovo ” na jedno uvo ulazi , a na drugo izlazi ” . Sve je jasno ,osim sto nije da je to vjersko sarenilo u BiH ipak velika zidina koja nas sprecava da predjemo na drugu stranu tog zida u svijet tamo nekakve nove civilizacije u buducnosti i vratimo bar buducim generacijama osmijeh na lice.

Brotnjo
Brotnjo
1 godina prije

Jednostavno zasto na slobodnim i demokratskim izborima 1991 nije se nigdje spominjala nacija bosnjaci kao i na slobodnom demokratskom referendumu 1992 već isključivo muslimanska nacija. To je bolesna ideologija muslimanskih ekstremista sa ciljem poistovjećivanja naroda i vjere islam sa zemljopisnom regijom Bosnom tako u podrumu hotela Holiday in 93 nastaje nacija Bosnjak. Inače je to u doba otomana bio isključivo regionalni predznak i ime kao i podrugljiv naziv za stanovništvo koje nije prihvacalo islam.

Viewer
Viewer
Šta ti kažeš na ovo?  Brotnjo
1 godina prije

Pa nisu imali svog Štrosmajera (stari hrvatsko prezime doneseno iz Bijele Hrvatske 🙂 ) da lupi šakom od sto i kaže: BiH katolici – od ovog momenta ste Hrvati. A nisu se mogli osloniti na podršku svoje (konstitutivne) braće koji su im 1918/29/64 a i 74 dodjeljivali modifikovane odrednice vjerske skupine. Možeš mislit’, imaš u državi 10-12% stanovništva koje nema pravo da se zove kako želi. A pri tome se od drugih razlikuje makar koliko oni međusobno. Zar nije bilo dosta?

vitina
vitina
1 godina prije

Ne vidim svrhu da bilo tko i bilo koja strana srednjovjekovnu povijest koristi u dnevno političke svrhe. Pogotovu što o toj povijesti malo znamo i malo kome ide u prilog. U BiH nije problem tko je od koga potekao, nego je problem nepoštivanje drugačijeg, i želja da se nametne svoje. Nigdje na svijetu pojam naroda se ne razlikuje toliko od pojma nacije kao što je to slučaj na ovim prostorima, jer su nas strane sile stoljećima izrabljivale i dijelile. Kao što vidimo “dobar” posao su učinile.

Amir H
Amir H
1 godina prije

Ne znam da li Lučić namjerno ili slučajno nije naveo glavni razlog zbog čega je danas Hercegovina (još uvijek) uzdigunuta na istu razinu sa Bosnom. Razlog je izdaja Husein kapatena Gradaščevića koju su su počinili Hercegovci na čelu sa Ali-pašom Rizvanbegovićem i Smail-agom Čengićem 1832. Za tu izdaju sultan Mahmud II. je Ali pašu nagradio postavljanjem za upravitelja cijele Hercegovine koju je izdigao na razinu ejaleta tj. na istu razinu sa Bosnom. Radi te izdaje tj. radi hercegovačke lojalnosti otomanskim vlastima Hercegovina je uzdignuta i tako je na žalost ostalo do danas.

Čuj to?
Čuj to?
Šta ti kažeš na ovo?  Amir H
1 godina prije

Husein kapetan gradaščević ili zmaj od Bosne je digao ustanak jer je sultan izjednačio katolike i pravoslavce sa muslimanima. Jednaka prava su trabali imati, a to se agama i begovima nije svidjelo. Čuj kaurin da ima ista prava ko beg. Nikakve izdaje tu nije bilo. Ista muslimanska politika kao i danas. Pa je Stambol poslao Omer Pašu Latasa da smiri begovske guzice. I smirio ih je zajedno s Rizvanbegovićem. Ko vas ne zna…. ponovo pokušavate begovat napraviti i to ce vam biti zadnji pokušaj. Kad vas amerikanci puste niz vodu … kao Kurde, bit ce kmečanja samo nitko kmek čuti neće.

Amir H
Amir H
Šta ti kažeš na ovo?  Čuj to?
1 godina prije

Čuj to? – Stambol je poslao Omer pašu 19 godina kasnije i upravo je Omer paša 1851. godine ubio ovog izdajnika Ali pašu Rizvanbegovića. I nije tačno da se Husein kapetan pobunio zato što “je sultan izjednačio katolike i pravoslavce” već zato što je htio da Bosna bude slobodna i samostalna država. Trebate se bolje informisati prije nego što komentarišete …

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Amir H
1 godina prije

I onda je kapetan Gradaščević krenuo za Istambul smijeniti đaur-Sultana da bi Bosnu učinio samostalnom državom. Je li tako?

Tomislav pak-šu meraklija
Tomislav pak-šu meraklija
Šta ti kažeš na ovo?  Čuj to?
1 godina prije

To bi ti volio krvoločni ti mamicu krehnem. Nemate vi ni muda ni potencijala za to. Bolje u irsku idi sine, ratovali muslimanima nikad mogli niste

Facts
Facts
1 godina prije

Dodju Stjepan, Tvrtko, Jela i Mara odati pocast Katarini. Ali to im zabranjuju Sead, Ahmed i Mustafa. 🤦🏻‍♂️

Tomislav pak-šu meraklija
Tomislav pak-šu meraklija
Šta ti kažeš na ovo?  Facts
1 godina prije

Možda zato što ne nose bosansku nego hrvatsku zastavu, u stvari ne ni hrvatsku nego zastavu separatističke presuđene paradržave hb

Rele
Rele
1 godina prije

Ja sam u poodmakloj životnoj dobi, i još nisam susreo Hrvata ni legitimnog, a ni legalnog da se zove Tvrtko.Stjepan poneki ali starij.Doduše Katarina ima dosta, ali ih ima i u Njemačkoj i u Rusiji,pa da nam se nedesi da je i oni počnu svojatati

Katarinin predak
Katarinin predak
Šta ti kažeš na ovo?  Rele
1 godina prije

Gdje ti živiš, kad nisi čuo?

Facts
Facts
Šta ti kažeš na ovo?  Rele
1 godina prije

Hahah, golemo..

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Rele
1 godina prije

Da li se ti šališ? Pa onaj mladi hrvatski povjesničar se zove Tvrtko Jakovina između cca tisuću Hrvata koji nose ime Tvrtko. O Stjepanima da ne govorim. Ako se uzmu u obzir sve inačice ovog imena, Stjepana, Stipana, Štefova među Hrvatima ima kao pljeve. Ista je stvar i sa imenom Katarina. Naravno vrlo brojno je i ime Hrvoje po bosanskom velikašu Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću (po kome li dobi ime i prezime da mi je znati?).

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

STJEPAN (izvorno grcko ime STEPHANOS) i KATARINA (izvorno grcko ime AIKATERINA).Mens cini da su hercegovacki Hrvati ustvari cisti stari Heleni.

sim
sim
1 godina prije

Demografski nepovratni slom Hrvatske nacije u Bosni, a vidimo i u Hercegovini sve vise dolazi do izrazaja, nalazi svoj uzrok ponajprije u “hercegovinizaciji” cijelog hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini pa tako i hrvatskog-katolickog identiteta na tom podrucju. Ovaj gospodin je tome dao velik doprinos pa ma sto to znacilo.
Dakle, trubi se cijelo vrijeme o Hrvatskom i katolickom identitetu u BiH koji je podvrgnut nasilnoj hercegovinizaciji hrvatske Bosne. Hrvatska Bosna je AEQUALIS hrvatskoj Hrvatskoj i one ce se trebati uskoro pomiriti i pojasniti. Ovaj nesporazum (razlikovanje) je uzrokovala neukost partijskih-svjetovnih-klerskih “hercegovackih mocnika”, (teritorijalno i organizacijski su kompaktniji od razbacanih i iseljenih Hravta Bosne) – gdje su u posljednjih 20 godina bili visestruko brojniji i “glasniji” na hrvatskoj sceni u BiH i tako odlucivali ponajvise o uzim interesima a malo manje o svehrvatskim u cijeloj BiH. Kao glavna strategija Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije naznacena je revitalizacija hrvatskog-katolickog covjeka na cijelom podrucju BiH i ispravak ove velike stete koja je nanesene hrvatskom i katolickom bicu u Bosni – i tome se pitanju ozbiljno i temeljno pristupa. Dakle, totalni zaokret u pristupu i predavanju Hrvatskog pitanja u BiH struci. To cemo osjetiti uskoro u svim sferama zivota i Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini ce zasigurno morati ici u istom pravcu jer nema alternativu. Ova manipulacije i obmane (cijeli clanak) koje dolaze iz “nedoraslosti” rjesavanja cjelovitog Hrvatskog katolickog pitanja u BiH ima samo za cilj na duge staze skinuti ovu sramotnu stigmu odgovornosti sa sebe (oddgovornog vodstva) i prebaciti je na pleca napacenog hrvatskog naroda.

Katarinin predak
Katarinin predak
1 godina prije

Oni još mašu turskim zastavama, a svojataju našu povijest i zemlju

renegade
renegade
1 godina prije

ha ha ha hahahahah Samo se plusevi registruju na “poželjnim” komentarima ali ne i minusi!
ha ha hah hahahahaah