Published On: Čet, lip 19th, 2014

Lov na ‘vještice’ u punom jeku

Prema navodima stručnjaka na Papui Novoj Gvineji sve više osoba postaje žrtvama lova na ‘vještice’. Stoga sada UN traži od vlade ove zemlje da konačno poduzme konkretne korake kako bi se ukinula ta praksa. Priču donosi Deutsche Welle
Na Papui Novoj Gvineji povećava se broj zločina i kriminalnih prijestupa povezanih s takozvanom crnom magijom, ‘vješticama’ i čarobnjaštvom. Žrtve su najčešće neudane žene ili one koje žive same. Prema navodima organizacija za ljudska prava njih se često osuđuje da su ‘vještice’ te su kao takve izložene mučenjima pa čak i ubojstvima. U jednom od izvještaja ovih organizacija navodi se primjer 20-godišnje Kepari Leniate koja je u veljači prošle godine, u nazočnosti mnoštva ljudi, živa spaljena. Počinitelji su bili članovi obitelji jednog dječaka koji je preminuo od posljedica bolesti. No, spomenuti su bili mišljenja kako je za njegovu smrt odgovorna mlada žena jer ga je – ‘začarala’ i time usmrtila, piše DW.
Do sada je ‘vještičarenje’ na Papui Novoj Gvineji bilo zakonom zabranjeno. Vlada je doduše nedavno ukinula ovaj (ionako nepotreban) zakon, no to samo po sebi prema mišljenju Signe Poulsen, savjetnice UN-a za ljudska prava, nije dovoljno. Ona stoga traži od vlade u Port Moresbiju da odlučnije krene u borbu protiv progona ‘vještica’ te da počinitelje počne kažnjavati.
Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.