Published On: Pon, stu 4th, 2019

Lov na Bagdadija: Pastiri ukrali hrpu zlata iz skrovišta ISIS-a?

ŠOGOR Abu Bakr al-Bagdadija, zloglasnog vođe Islamske države koji je ubijen u američkoj vojnoj akciji 25. listopada u Siriji, dao je nevjerojatan intervju za saudijsku televiziju al-Arabiya.

Mohamed Ali Sajet, brat Bagdadijeve supruge, navodno je otkrio ključne detalje koji su pomogli Amerikancima u lovu na vođu ISIS-a, nakon što je Sajet sam uhvaćen.

On je pak služio kao Al-Bagdadijev vodič. ISIS-u se pridružio 2015., kad je ova teroristička organizacija bila na vrhuncu moći i kontrolirala desetke tisuća kvadratnih kilometara, milijune ljudi i zarađivala desetke milijuna dolara od mjesečno od harača nad stanovništvom, krijumčarenja nafte i arheoloških artefakata, stranih donacija te otkupnina od otmica.

Bagdadi i pomoćnici zakopali zlato, srebro i dolare u iračkoj pustinji

Al-Bagdadi i njegovi najbliži pomoćnici su znatan dio novca, ako je vjerovati njegovom šogoru, naprosto zakopali u pustinji – u dolarima, kao i zlatu i srebru. Računali su da će se vratiti po njega, no svi su redom likvidirani u američkim akcijama ili uhvaćeni, kao Sajet.

Sajet je uhvaćen u srpnju ove godine pri ulasku u Bagdad, gdje se trebao naći s takozvanim ćelijama spavača ISIS-a, kakvih još uvijek ima diljem Sirije i Iraka.

On je u intervjuu u iračkom zatvoru, gdje se sad nalazi, novinaru Al-Arabiye otkrio da su zlato, srebro i gotovinu vrijedne 25 milijuna dolara pronašli i odnijeli pastiri u pustinji u istočnoj iračkoj pokrajini Anbar, gdje su se ISIS-ovci skrivali.

ISIS je ranije koristio iste te pastire za pomoć pri kretanju s jedne lokacije na drugu. No kako je opasnost od američkog zračnog udara ili napada specijalaca rasla, pastiri su pobjegli s tog područja, a uskoro su morali pobjeći i ISIS-ovci.

A onda su se pastiri, po svemu sudeći, vratili po zakopano zlato, srebro i dolare.

Bagdadijevi pomoćnici ubijeni jedan po jedan

Bagdadi nije očekivao napad, otkrio je također Sajet, jer je poduzimao “visoke mjere sigurnosti”, uz “sjajne” taktike skrivanja.

“Bio je u osam metara dugom podzemnom tunelu, širokom pet do šest metara. Imao je knjižnicu, religijske knjige, Kuran… Situacija za skrivanje bila je dobra”, opisao je uvjete u kojima je Bagdadi boravio.

Ipak, dodao je da se situacija pogoršavala s vremenom i da je, posljednji put kad su se susreli, Bagdadi htio preseliti na drugu lokaciju, ali “nije znao kako”.

Razlog za to je zasigurno bilo obruč koji se stezao nad njim, nakon što su iračke obavještajne službe dobile ključne informacije o njemu od jednog drugog suradnika, Ismaila el-Ethawija. Likvidacije Bagdadijevih pomoćnika zaduženih za njegovu sigurnost uslijedile su jedna za drugom: prvo njegov brat, pa punac, pa drugi šogor, koji je bio s njim u trenutku napada na skrovište.

Sam Bagdadi se raznio

Bagdadi se, podsjetimo, sam raznio samoubilačkim pojasom s eksplozivom nakon što su ga američki specijalci stjerali pred zid u slijepom tunelu ispod njegovog skrovišta. Odvukao je u smrt i svoje troje djece koje je držao kao živi štit.

Marinski general Kenneth McKenzie, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva koji je nadgledao ovu tajnu operaciju, rekao je da je u njoj ubijeno šest boraca ISIS-a, uključujući Bagdadija. Dodao je da su okršaju ubijeni i pripadnici drugih militantnih grupa koji su otvorili vatru na helikoptere koji su prevozili američke specijalce, pripadnike postrojbe Delta Force.

Nijedan američki specijalac nije ozlijeđen u akciji, naglasio je general McKenzie. Ozlijeđen je jedino vojni pas koji je pretrpio strujni udar od električne žice, no oporavio se i vratio na posao. Američki predsjednik Donald Trump objavio je fotografiju psa na Twitteru, pohvalivši ga da je “obavio sjajan posao” u hvatanju i likvidaciji Al-Bagdadija.

A američki mediji ranije su izvijestili da je Bagdadijev DNK za provjeru nabavio doušnik kurdskih snaga koji se nalazio u uskom Bagdadijevom krugu i koji je bio ključan za njegovo lociranje, nakon što se premjestio iz istočne pokrajine Deir ez-Zor na zapad Sirije. Zanimljivo, uzorak DNK nabavio je tako što je Bagdadiju ukrao – gaće. Osim toga, kurdski špijun je američkim i kurdskim snagama dao važne detalje o njegovom skrovištu, broju čuvara i podzemnim tunelima ispod njega, prenosi Index.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare