Lošo: Slovenija pati od sindroma male zemlje, a Italija sada može reći kako više ne vrijede Osimski sporazumi

O slovenskoj najavi jednostrane implementacije arbitražne presude na moru razgovarali smo s admiralom Davorom Domazetom Lošom koji je za Direktno rekao kako ovo što se događa nije ništa novo i nepoznato.

“Od osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, kada je u pitanju slovenska politika i geopolitika, ona se svodi samo na jednu sastavnicu, a to je ucjena Hrvatske”, rekao je admiral Domazet i dodao kako je Slovenija mala zemlja i pati od sindroma male zemlje. Admiral Domazet napominje kako Slovenija ovakve geopolitičke poteze ne bi samostalno mogla činiti te kako iza njene politike stoji engleski i u manjoj mjeri talijanski geopolitički utjecaj, a odnedavno i njemački.

Naš sugovornik napominje kako Hrvatska nije nikad smjela pristati na arbitražu, jer ne može se raspravljati i arbitrirati s nekim o nečemu što je naše. “Bila je to politička imbecilnost naših političara pristati na arbitražu upravo u ono vrijeme kad su nas Slovenci ucjenjivali oko ulaska u Europsku uniju”, rekao je admiral Domazet.

Admiral je napomenuo kako je i sama arbitraža pseudopravna agresija Slovenije i Europske komisije na Hrvatsku. “Pseudopravna je jer bi sve bilo jasno u slučaju primjene prava mora, a ovom arbitražnom odlukom Hrvatskoj se otima dio akvatorija. Sve ovo nastalo je iz želje da se Hrvatska koja kontrolira 2/3 Jadrana te njezine luke, Rijeka, Zadar i Ploče izoliraju. Europa, a najviše Njemačka, forsiraju takvo stanje zbog svog vlastitog gospodarskog i financijskog interesa  u luci Kopar”, napominje admiral Domazet i dodaje kako je do sada spomenuta luka bila izolirana jer je taj dio Jadrana bio zbog crte razgraničenja zatvoren.

“Slovenija naglo razvija luku Kopar i gradi još jedan željeznički kolosijek. Sinergija pomorskog i željezničkog trgovinskog koridora najbolja je za gospodarstvo, a tako bi mogli izolirati i Hrvatsku i njene luke”, rekao je admiral Domazet Lošo i napominje kako hrvatska politika od 2000. godine naovamo nije prepoznala kako će zbog “dimnjaka” kojeg Slovenci toliko žele Hrvatska izgubiti, osim gubitka dijela akvatorija, i dio granice s Italijom.

Admiral napominje kako bi tad, zbog promjene granice, Talijani mogli reći kako za njih više ne vrijede Osimski sporazumi kojim je određeno pomorsko razgraničenje Italije i Hrvatske, odnosno nekadašnje Jugoslavije, pogotovo ono koje ide po dnu Jadranskog mora, što je bitno zbog moguće ekploatacije energenata.

“Smatram kako je današnji potez hrvatske policije ispravan, a naši ribari trebaju ići loviti do sredine crte što jest granica po međunarodnom pomorskom pravu u pratnji policije”, rekao je admiral Domazet Lošo i napomenuo kako bi na svaki idući potez Slovenije Hrvatska trebala reagirati za jednu oktavu više “jer se jedino tako može razgovarati s ucjenjivačima”.

Hrvatska ima najbolje vojnike na svijetu

Admiral Domazet napominje kako bi najbolje bilo kad ne bi bilo nikakvih sukoba i dodaje kako njemački mediji koji spominju sukobe valjda priželjkuju da se dogodi nešto. “Uopće me ne iznenađuje stav dijela njemačkih medija s obzirom na sve prethodno što sam rekao”, rekao je admiral Domazet-Lošo i dodao: “Ali ne smijemo dopustiti da nas netko ucjenjuje i da nas netko geopolitički izolira i stagniranje naših luka”.

Naš sugovornik rekao je kako za ovu situaciju nije isključivo kriva Slovenija već hrvatska politika i političari koji dopuštaju našu izolaciju i stagniranje naših luka, napose luke Rijeka.

Lošo je istaknuo da ako i dođe do nekog sukoba, kako Hrvatska ima najbolje vojnike na svijetu i u NATO-u te kako na to ne treba nitko zaboraviti. “U ovome slučaju, ne treba ništa zaoštravati, jer gospodari kaosa hoće kaos u Hrvatskoj. U tom kontekstu treba gledati sve ovo što se događa, a ovaj unutarnji kaos Slovenija hoće iskoristiti jer joj se čini da je Hrvatska slaba”, rekao je Admiral Domazet za Direktno.

Podsjetio je kako je već jednom za naš portal rekao kako hrvatski vojnik može biti u Ljubljani za 48 sati, zbog čega je smijenjen s mjesta savjetnika Predsjednice. “Mnogi su mi poslije te izjave rekli kako sam pogriješio te kako je naš vojnik spreman do Ljubljane pješice doći i za 20 sati”, rekao je admiral Domazet-Lošo u šaljivom tonu.