Published On: Čet, kol 9th, 2018

LOŠO: Olujom je planirano i spašavanje srpskih života koje je Milošević htio žrtvovati

Skandalozan govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci uoči 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u kojem je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, admiral Davor Domazet Lošo smatra izrazom krajnje nemoći.”Kada čovjek ništa više ne može učiniti, onda poduzima krajnje korake, a Vučić je s ovom izjavom došao do samog kraja”, rekao je admiral za Direktno.hr.

Napominje kako se takav radikalan i primitivan istup čelnog čovjeka Srbije može promatrati i u kontekstu gubitka Kosova, odnosno kao skretanje pozornosti domaće javnosti od neminovnosti srbijanskog priznavanja Kosova.

Admiral Domazet ističe kako je Vučić potpuno promijenio politiku koja se u velikom dijelu Srbije ne prihvaća.

“Okrenuo se prema Bruxellesu, a odbacio, ako tako možemo reći, geopolitiku Rusije. Ta će ga politika koštati Kosova. Srbija će uistinu morati priznati Kosovo ako uopće žele razgovarati o članstvu u Europskoj uniji”, pojašnjava umirovljeni admiral Domazet- Lošo te ponavlja kako je njegova krajnje neprimjerena retorika jedna od posljedica novih smjerova u srbijanskoj politici.

Upozorava i kako su Vučićevi verbalni napadi na Hrvatsku i Oluju jedan oblik psihološke operacije čija se podloga već godinama stvara u Hrvatskoj i na kojoj je Vučić samo ‘poentirao’, a pripremili su je “razni pseudopovjesničari, ‘nevladine’ udruge, glavnina medija i političari koji sjede u Hrvatskom saboru”.

Polazište za nastup Vučića dao je, prema mišljenju admirala Domazeta Loše, bivši premijer Ivo Sanader dovodeći Milorada Pupovca na vlast, a istu je politiku, smatra, nastavio i premijer Plenković.

“Nema nikakve razlike između onoga što govori Vučić i onoga što govori, radi i čini Milorad Pupovac i određeni dio medija. Srbijanski predsjednik te je teze samo malo pojačao iz svojih unutarnjopolitičkih razloga”, napominje.

Lošo: Prisluškivao sam Miloševića…

Osvrnuo se i na samu operaciju Oluja čiji je bio planer i sudionik na najvišoj razini kao načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga RH koja je ‘razbila’ protivničke obavještajne strukture i prisluškivala Slobodana Miloševića u njegovu beogradsku sjedištu.

“Prisluškivao sam Miloševića i presreo njegove razgovore s načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilom Perišićem u kojem izlažu svoje planove. U slučaju da Hrvati krenu u oslobađanje okupiranih područja, postojao je plan da se vojska tzv. Krajine suprotstavi barem pet do deset dana jer bi u tom slučaju UN pokrenuo sankcije prema Hrvatskoj i Srbi bi dobili što su htjeli od hrvatskog teritorija.

U slučaju da srpske snage to ne mogu izdržati, a to su srpski generali znali već prvog dana akcije Oluja koja je na strateškoj razini riješena u prvih pola sata, onda iz Beograda dolazi naputak koji potpisuje Mile Martić točno u 17 sati 4. kolovoza 1995. o evakuaciji srpskog stanovništva te izdaje zapovijed za istu.

Isti taj dan, Carl Bildt (kasnije švedski premijer, a tada mirovni posrednik EU-a za bivšu Jugoslaviju) kao engleski igrač ubacuje u svjetski medijski prostor lažnu informaciju kako je Knin prekomjerno granatiran”, opisuje Lošo te ističe kako je u okviru tog srpskog plana nastalog u Beogradu predviđeno da, “ako Hrvati pobiju barem 40 tisuća Srba do čega bi moglo doći zbog kaosa i brzog prodora hrvatskih snaga u Knin, tada bi Miloševićeva Jugoslavija bila pobjednik u ratu jer bi dokazali da smo fašisti”.

Da bi osujetili taj Miloševićev plan, otkriva Domazet Lošo, hrvatska je strana svjesno i planirano ostavila četiri koridora za povlačenje srpskog stanovništva.

“Dakle, operacijom Oluja planirano je i spašavanje srpskih života koje je srpska politika na čelu s Miloševićem htjela žrtvovati”, ističe Lošo, koji smatra da se za namjeravani genocid nad srpskim narodom trebalo suditi srpskom vodstvu. “To je istina kojom bi trebalo odgovoriti Vučiću”, zaključuje.

Nesretan je što se ta veličanstvena operacija u povijesti ratovanja koja je primjer najviše razine etike ratovanja već 18 godina pokušava ukaljati i dezavuirati raznim igrokazima, izmišljotinama (poput one da su iza nje stajali Amerikanci) i podmetanjima.

I centar te distribucije laži nije Srbija, nego Hrvatska, tvrdi./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x