Ljutiti Suljagić: Dodik i Fuele će nas povesti u blistavu postgenocidnu budućnost

Okružno tužiteljstvo u Bijeljini po naredbi tužitelja Ranka Kerovića jutros je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu “Glasat ću za Srebrenicu”.

„Ovo je otvoreni napad na ljudska prava i slobode nesrba u Republici Srpskoj, bez presedana. Drago mi je da se ovo događa danas kada u Banja Luci boravi Stefan Feelle, koji će s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da nas povede u blistavu postgenocidnu budućnost”, rekao je za Agenciju Fena Emir Suljagić, aktivist kampanje Glasat ću za Srebrenicu.

Ovom prilikom pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da poduzme sve što je u njegovoj nadležnosti da osigura da položaj Bošnjaka u Srebrenici ne bude onakav kakav je bio 1992. godine.

„Istraga koju je poveo Ranko Kerović je sigurno jedan veliki korak u tom smjeru”, kaže Suljagić.

Protiv Kerovića GI “Glasat ću za Srebrenicu” podnijet će krivičnu prijavu zbog zloporabe položaja, a o kakvoj se točno zloporabi položaja i zastrašivanju radi može se naslutiti  iz slijedećih pitanja koje je Kerović danas postavio Suljagiću:

Tko je inicirao uspostavu GI Glasat ću za Srebrenicu ?, Koja je tvoja uloga u Inicijativi?, Da li si/od koga bio plaćen i tko je je određivao visinu nadoknade?, Na koji način je vršen prijam radnika u GI Glasat ću za Srebrenicu?, Na koji način su isplaćivani građani, odnosno plaćani troškovi za prijavu prebivališta i vađenja osobnih dokumenata?, Možete li nam navesti s kojim materijalno-tehničkim sredstvima raspolaže Inicijativa?, Postoji li financijski izvještaj Inicijative?, Hoće li GI Glasat ću za Srebrenicu nastaviti s radom i hoćete li u budućnosti formirati neko novo udruženje?.

„Moj odgovor na svako od ovih pitanja je bio, da s obzirom na to da svako pitanje zadire u domen ustavnog načela slobode organiziranja, ne želim odgovoriti ukoliko ne postoji krivično djelo kojem sam svjedok”, istaknuo je Suljagić.

Uvjeren je da se ovdje očigledno radi „o političkom progonu prvog reda”, navodeći da je ovo i najbolja poruka nesrbima u Republici Srpskoj „da naprosto ne možete našminkati genocid  i da genocid ne može imati ljudsko lice makar se to lice zvalo Igor Radojičić ili Željka Cvijanović.

Ovim povodom pozdravio je Izaslanstvo Europske komisije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, želeći da danas tijekom posjete Stefana Fuellea BiH jasno kažu o tome što misle o ovoj vrsti političkog progona nesrba u Republici Srpskoj i što to točno govori o budućnosti BiH.

Građanska inicijativa Glasat ću za Srebrenicu tijekom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala je tisuće preživjelih Srebreničana rasutih širom BiH, ali i ljude koji nisu iz Srebrenice, da se prijave u ovom gradu i glasaju.

Emir Suljagić i Zekerijah Hadžić saslušani su danas u svojstvu svjedoka u okviru istrage koju vodi Okružno tužiteljstvo u Bijeljini na okolnosti rada Građanske inicijative “Glasat ću za Srebrenicu”, potvrđeno je iz Centra javne sigurnosti Bijeljina

Glasnogovornica Centra Aleksandra Simojlović je, navodeći inicijale ovih osoba, saslušanih u svojstvu svjedoka, kazala da je policija samo postupila po naredbi Okružnog tužiteljstva Bijeljina.

Pojasnila je da su Suljagić i Hadžić u policiji u Srebrenici saslušani danas, po naredbi Okružnog tužiteljstva, dok se treća osoba, koja je navedena u naredbi tog tužiteljstva, Almir Slihović, nije odazvala pozivu jer se  nalazi u inozemstvu.( Fena)