Published On: Čet, stu 1st, 2018
#3rd | By Desk

LJUBUŠKI: Češki veleposlanik posjetio Dječji vrtić

Veleposlanik Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník je na poziv ravnatelja Dječjeg vrtića Ljubuški Viktora Grbavca posjetio Ljubuški i sa svojim izaslanstvom održao radni sastanak s općinskim načelnikom Nevenkom Barbarićem, predsjednikom Općinskog vijeća Tihomirom Kvesićem i ravnateljem Viktorom Grbavcem. Nakon sastanka u urednu načelnika svi zajedno su posjetili JU Dječji vrtić Ljubuški gdje je upriličena svečana primopredaja novog sustava grijanja na obnovljivi izvor energije.

Načelnik Nevenko Barbarić je iskoristio priliku upoznati veleposlanika Skalnika s osnovnim značajkama Ljubuškog, zatim s projektima koji su u tijeku i koji se planiraju te s razvojnim mogućnostima. „Vjerujem da će se suradnja nastaviti te im želim ugodan boravak u Ljubuškom i nadam se da će tijekom dana uvažena delegacija obići dio naših lokaliteta i uvjeriti se u ono što smo pričali i vidjeti kolika je vrijednost ovog kraja“, kazao je načelnik Barbarić te iskoristio priliku da zahvali na donaciji i rješavanju sustava grijanja, prenosi Ljportal.com

Glavni cilj projekta je bio poboljšanje stanja okoliša i kvalitete života u Ljubuškom ograničavanjem upotrebe kotlovnica koje spaljuju goriva niske kvalitete u javnim objektima i uspostavom sustava za grijanje javnih objekata kotlovima na biomasu koja predstavlja obnovljivi izvor energije.

„Ovaj vrtić je odličan i ponosan sam da smo mogli financirati projekt koji je sigurno dobar i služi ne samo djeci nego cijeloj općini“, kazao je veleposlanik Skalnik te izrazio nadu buduće suradnje s Općinom Ljubuški u vidu drugih projekata koji se mogu financirati i realizirati.

„Vrijednost radova bila je 227 000 KM i zahvaljujem Vladi Republike Češke i veleposlaniku Skalniku, zatim Češkoj razvojnoj agenciji, firmi AQUA-GAS i Općini Ljubuški jer su svi zajedno sudjelovali u ovom projektu i doprinijeli da imamo sustav centralnog grijanja najmoderniji u Europi. Ovaj sustav je potpuno moderniziran i imamo aplikaciju putem mobilnog telefona gdje možemo pratiti stanje vanjske i unutarnje temperature, a isto tako i sama kotlovnica ima svoju meteorološku stanicu koja mjeri temperaturu, vjetar i druge parametre te sama radi“, kazao je ravnatelj Grbavac.

Svoje zadovoljstvo radovima u vrtiću izrazio je i Radovan Koudelka , predstavnik izvođača radova kompanije AQUA-GAS objasnivši da su imali zadatak riješiti sustav grijanja na kotlovima koji su na biomasu i na taj način ekološki prihvatljiviji.

Izaslanstvo je tijekom svog boravka u Ljubuškom posjetilo Franjevački samostan sv. Ante na Humcu i vodopad Koćušu./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare