Published On: Čet, stu 1st, 2018

ARIE LIVNE: Unutar BiH trebaju postojati tri entiteta

Unutar BiH treba postojati srpski, hrvatski i bošnjački entitet koji mogu sami o sebi samostalno odlučivati. To podrazumijeva da svaki entitet odlučuje o svim pravima osim, naravno, vanjske politike i obrane, koja mora biti u nadležnosti središnje vlast, smatra Arie Livne, suosnivač cionističkog pokreta i židovske države.

Livne je u intervju Večernjem listu kazao kako je nepravedno da jedan narod bira drugom predstavnike, odgovarajući na upit o izboru Željka Komšića glasovima Bošnjaka u Predsjedništvo BiH.

-BiH je ustrojena kao zajednica triju naroda, sa svojevrsna tri entiteta – bošnjački, hrvatski i srpski. Naravno, ne može se izbjeći da oni koji žive kao predstavnici drugog naroda na određenom teritoriju ne glasuju kako žele. Ali ne mogu presudno glasovati iz jednoga naroda i izabrati predstavnicima drugoga naroda. To je nepravedno. To ne odražava demokratski duh BiH. Smatram da Hrvati koji žive u BiH imaju prava sami sebi izabrati predstavnika kojega žele bez da im to nameću drugi, naglasio je Livne.

Livne kaže kako ne razumije razloge zbog kojih su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali vjeruje kako će one biti ukinute kada Dodik uđe u Predsjedništvo BiH.

– Tu stvar vrlo teško razumijem. S Dodikom sam jako dobar prijatelj, što ne znači da se o svemu slažemo. Posebice o vanjskoj politici. U tvrdnje da je sankcije uvela Obamina administracija i da će to sada promijeniti Trumpova ne vjerujem. Američka vanjska politika ima svoj stav koji se ne mijenja tako brzo. No, kada uđe u Predsjedništvo BiH, pretpostavljam da će Amerika povući te sankcije. Ne bi bilo logično da jedan od članova Predsjedništva BiH ima zabranu ulaska u SAD. To je moja teorija, kaže.

Livne otkriva i kako, iako je službeno savjetnik predsjednika RS, zapravo ga ne savjetuje.

– Prije nekoliko dana čitao sam (Emira) Kusturicu koji je rekao da Dodik ne treba savjetnika. Slažem se s njim 100 posto. Ja ustvari nikada i nisam bio njegov savjetnik, ali mogu reći da sam blizak prijatelj. To je jedan čovjek kojega iznimno cijenim i uvažavam. Nisam mu savjetnik i ne bih želio nikome da mu to bude, kaže.

Kometirao je i usporedbu između Jugoslavije i BiH

– Slažem se, BiH je Jugoslavija u malom i, nažalost, događaju se slične stvari koje su se tamo događale. Ako BiH želi opstati kao država, ne silom zapadnih zemalja ili bilo koga drugoga, mora dati apsolutno pravo svim svojim narodima da odrede vlastitu sudbinu u svom okviru. To vrijedi za Bošnjake, Hrvate i Srbe te druge narodnosti, kao što su Jevreji, naglasio je Arie Livne, suosnivač cionističkog pokreta i židovske države u intervju Večernjem listu./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare