Petak, 19 travnja, 2024

Ljubušaci u borbi za Trebižat

Must Read

Općinsko vijeće Ljubuškog protivi se planu izgradnje mini hidrocentrala – ukupno njih šest uz rijeku Trebižat, kako je predviđeno Prijedlogom prostornog plana Zapadnohercegovačke županije. Građani strahuju od uništavanja ekološkog sustava i vlastitog zdravlja.

Ni stotinu metara nema između kolektora otpadnih voda i obiteljskih kuća. U naseljenom ljubuškom predgrađu Matinjevci mještani žele njegovo premještanje. Tako će rijeku Trebižat spasiti od fekalija, a sebe od nesnošljivog smrada. “Sve slivne vode idu izravno u rijeku Trebižat. Oni pričaju o zaštiti Kravice, a ne mogu uraditi ništa dok ne riješe prečistač, ovo je katastrofa”, ogorčeni su građani na vlast i općinske službe.

A problem vlasti i općinskih službi je nešto sasvim drugo – kako uskladiti prostorni plan Općine s onim koji predlaže ZHŽ. U županijskom prijedlogu je planirana izgradnja šest mini hidroelektrana. Lokacija je opet ista – Trebižat. To je pogubno za Općinu Ljubuški i njen odgovor Žepaniji je NE. “Mini hidroelektrane su proizvodni objekt. Ako štitimo rijeku, kako ćemo onda staviti proizvodne objekte koji su zagađivači, koji mijenjaju razinu vode, protok, mijenjaju biljni i životinjski svijet”, kaže Lucija Mikulić, šefica Odjela za urbanizam Općine Ljubuški.

Zagađenim Trebižatom, hidroelektranama i otpadnim vodama odsječena je grana na kojoj Ljubušaci sjede. Kažu, poljoprivreda i turistički potencijali bili bi uništeni u nepovrat. Neodgovorno upravljanje upravo je i proizvelo veliko nepovjerenje građana koji ovaj put Trebižat ne žele prepustiti u pogrešne ruke.

 

federalna.ba l bljesak

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -