Published On: Mon, Nov 25th, 2013

Ljubušaci u borbi za Trebižat

Općinsko vijeće Ljubuškog protivi se planu izgradnje mini hidrocentrala – ukupno njih šest uz rijeku Trebižat, kako je predviđeno Prijedlogom prostornog plana Zapadnohercegovačke županije. Građani strahuju od uništavanja ekološkog sustava i vlastitog zdravlja.

Ni stotinu metara nema između kolektora otpadnih voda i obiteljskih kuća. U naseljenom ljubuškom predgrađu Matinjevci mještani žele njegovo premještanje. Tako će rijeku Trebižat spasiti od fekalija, a sebe od nesnošljivog smrada. “Sve slivne vode idu izravno u rijeku Trebižat. Oni pričaju o zaštiti Kravice, a ne mogu uraditi ništa dok ne riješe prečistač, ovo je katastrofa”, ogorčeni su građani na vlast i općinske službe.

A problem vlasti i općinskih službi je nešto sasvim drugo – kako uskladiti prostorni plan Općine s onim koji predlaže ZHŽ. U županijskom prijedlogu je planirana izgradnja šest mini hidroelektrana. Lokacija je opet ista – Trebižat. To je pogubno za Općinu Ljubuški i njen odgovor Žepaniji je NE. “Mini hidroelektrane su proizvodni objekt. Ako štitimo rijeku, kako ćemo onda staviti proizvodne objekte koji su zagađivači, koji mijenjaju razinu vode, protok, mijenjaju biljni i životinjski svijet”, kaže Lucija Mikulić, šefica Odjela za urbanizam Općine Ljubuški.

Zagađenim Trebižatom, hidroelektranama i otpadnim vodama odsječena je grana na kojoj Ljubušaci sjede. Kažu, poljoprivreda i turistički potencijali bili bi uništeni u nepovrat. Neodgovorno upravljanje upravo je i proizvelo veliko nepovjerenje građana koji ovaj put Trebižat ne žele prepustiti u pogrešne ruke.

 

federalna.ba l bljesak