Published On: Mon, Nov 25th, 2013

Dodik i Lagumdžija odgodit će izbore 2014. godine?

Predsjednici SNSD-a i SDP-a BiH Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija navodno su dogovorili odgađanje općih izbora 2014., navodi izvorDnevnog lista blizak vladajućoj “petorci”.

Plan Dodika i Lagumdžije trebao bi podržati, kaže isti izvor, i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Iako svi oni u javnim istupima zagovaraju održavanje izbora u listopadu 2014. godine, iza očiju javnosti navodno se dogovara potpuno drukčiji koncept.

I Dodik i Lagumdžija navodno su procijenili kako bi im zadržavanje na vlasti bar još godinu dana dalo veliku prednost. Sadašnja situacija i prilike ne idu im nikako na ruku.

Čoviću, koji s nestrpljenjem iščekuje povratak u federalnu vlast, toliko i ne ide na ruku odlaganje izbora, međutim, on će u tu igru ući zbog zahtjeva svojih partnera – prije svega Dodika.

Trenutačno postoji više razloga za neodržavanje izbora. Prvi je činjenica da u Izbornom zakonu BiH po presudi Ustavnog suda BiH treba izvršiti promjene kojima
nazivi općina u Republici Srpskoj moraju biti usklađeni s entitetskim zakonom o teritorijalnoj organizaciji.

Izmjene zakona predložio je SDS i one su u prošlom tjednu prošle Zastupnički dom Parlamenta BiH, no ne zna se kakva će mu biti sudbina u Domu naroda. Ovom zakonu protivio se SNSD, ali su prilikom glasovanja u Parlamentu bili suzdržani.

Tada je SDP bio za, a HDZ-ovi protiv. Ako, se ipak, SNSD, SDP i HDZ-ovi dogovore o odgađanju izbora, imaju dovoljno ruku u Domu naroda zaustaviti ovaj zakon.

Također, iz međunarodne zajednice u više navrata su stizale poruke kako izbori 2014. neće biti priznati ako se ne provede presuda “Sejdić – Finci”.

Kako stvari stoje i kako navode upućeni u pregovore, dogovora oko presude “Sejdić – Finci” neće biti još u skorije vrijeme. Bez obzira na veliki pritisak i napore koji dolaze iz Europske unije, dio lidera jednostavno opstruira dogovor.

Upravo pozivanje na to kako izbori neće biti važeći bez ove presude, mogao bi biti jedan od razloga za odgađanje izbora. Dogovor o ovom pitanju treba bi biti postignut do travnja 2014. kada Središnje izborno povjerenstvo treba raspisati opće izbore za listopad 2014.

Također, iz vladajuće koalicije na državnoj razini najavili su i rješavanje zatvaranja izbornih listi što također nije riješeno, a koje će otvoriti veliku polemiku.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić također ne isključuje mogućnost da će Dodik, Lagumdžija i Čović pokušati odgoditi izbore. “Oni će sve učiniti da do izbora ne dođe, ali mislim da nisu u stanju to provesti”, kaže Ivanić.

On dodaje kako je međunarodna zajednica shvatila da je pogrešan pristup prijetnja da izbori neće biti priznati ako se ne provede “Sejdić – Finci”.

“Međunarodna zajednica shvatila je da to ne bi bila kazna za političare, već za narod tako da će se odustati od toga. Mislim da je odgađanje izbora samo njihova želja. Oni će tražiti sve da se to dogodi, jer je u pitanju njihov strah da na izborima neće dobiti potrebnu potporu”, kaže Ivanić.

Mišljenja je da međunarodna zajednica neće dopustiti odgađanje izbora, ali da će u konačnici, ako bude potrebno, visoki predstavnik nametnuti potrebne izmjene zakona.

Neprovođenje presude “Sejdić – Finci”, kaže Ivanić, ide u prilog i HDZ-u BiH, ali i SDA i SDP-u.

“Ako se to provede, HDZ gubi sadržaj ključne poruke za izbore – da su žrtve, a SDP i SDA gube priču o jednom predsjedniku i jednoj vladi itd., što su njihove ključne poruke, pa se postavlja pitanje s čim će na izbore”, navodi Ivanić.