Published On: Pet, sij 17th, 2020

LJUBO ĆESIĆ ROJS: “Posušje je čisto hrvatsko osim jednog Jaje slastičara”

 Ćesić Rojs Ljubo, gostovao je u Podcast Velebitu, urednika i voditelja Marka Jurića.

Rojs koji će se kandididirati za predsjednika HDZ-a, između ostalog “na sebi svojstven način”, (što je često eufemizam za “zajebavao se”)  spomenuo je i svoje rodno Posušje.

Striko Ljubo to lijepo objasni! 🥳💪🏻🇭🇷Imocki crnjaci ⚠️#Posušje

Posted by posuski.info on Monday, January 13, 2020

Elem “budući predsjednik HDZ-a RH” morao bi znati da etnička homogenost nekog mjesta ne govori puno o tome mjestu.

Osim da:

  1. Je mjesto možda netolerantno, što za Posušje nije slučaj. Pitajte Slavu Kukića. On je najveći spomenik tolerantnosti posuških ljudi. Posušje je tijekom rata bio jedan od najvećih prihvatnih centara za bošnjačke izbjeglice iz Doboja i Sjeverozapadne Bosne. Posušje nikada tijekom rata nije prekinulo svoje diplomatske odnose s vlasnicima bikova Bošnjacima i Srbima. Poslije rata u Posušje su prvi došli gostovati bošnjački i srpski izvođači dok u mnoga mjesta u Dalmaciji i danas ne smiju. Posušje je prvo u Premijer ligi angažiralo tamnoputog igrača. I nije bio “Francetićev crnac” kako voli pisati Fuj TV nego nogometaš iz Brazila.
  2. Je mjesto surovo i nepogodno za život. Npr. slabi urbani sadržaji, prejak klerikalni utjecaj na sva društvena događanja, nepostojanje  kulturne raznolikosti, opća uskost i jednoumnost mjesta, ili pak oštra klima- samo nadljudska vrsta je u stanju preživjeti. Ovo zadnje će ipak biti točnije. Samo je Kupres mjesto u kojem je klima surovija za život od posuške. Mjesto je to na tlu BIH u  kojem hrast zadnji zazeleni i prvi odzeleni. Po klimi najsličnije Transilvaniji. (Stanoviti Đakon Suton 50-ih godina piše tako knjigu u kojoj tvrdi da u Posušju žive “Srbi, Hrvati, Muslimani i Vukodlaci”. Te daje poseban prilog kako se boriti s njima.)

Inače prema popisu 2013 u Posušju živi 6 Bošnjaka , 9 Srba i 156 Ostalih.A  ne samo Jajo.

Jajo je inače Albanac, iz Makedonije, ako se ne varamo, od Tetova, i svojevrsni je zaštitni znak Posušja i Posušana.

Gotovo kao Rojs.

No Jajo nikada nije bio na TV.  A zaslužio je. Najbolji bureci u Hercegovini  su naime bureci u Jaje.

Ne diraj nam Jaju Ljubo.