Ljubić: Sporazum SNSD-a i SDP-a BiH vodi popravljanju pozicije Hrvata

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da sporazum SNSD-a i SDP-a BiH vodi popravljanju pozicije Hrvata u BiH.

Ljubić je istakao da se ovim dogovorom rješava narodni subjektivitet i legitimitet u bitnim instancama kao što su Predsjedništvo BiH i domovi naroda u Federaciji BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Kako se izvršna vlast u FBiH izvodi iz Doma naroda, provođenjem dogovorenih rješenja definitivno bi se otklonila mogućnost izbora nelegitimnih pripadnika hrvatskog naroda u ove institucije – rekao je Ljubić za “Večernji list”, izdanje za BiH.


S druge strane, kako je naveo, ovim dogovorom ispunjavaju se najbitniji uslovi iz Mape puta i definitivno se stupa na evropski kolosijek, što će olakšati i ostale reforme od interesa i za hrvatski narod i za BiH.

– Smatram da je simetrična federalna struktura BiH, u kojoj će biti i federalna jedinica sa hrvatskom većinom, rješenje i za hrvatski narod i za druga dva naroda – naglasio je Ljubić.

On je najavio da će na sastanku stranačkih lidera 20. novembra biti usaglašen program djelovanja nove većine u BiH i da će biti potpisan sveobuhvatan program rada nove parlamentarne većine za period do novih izbora, odnosno za sljedeće dvije godine.

Ljubić je situaciju u BiH definisao kao periodičnu eskalaciju političke krize koja je u BiH stalno stanje od Dejtona.

– Ova kriza sada je poprimila elemente institucionalne paralize. Ona nije najveća na nivou BiH već prvenstveno u institucijama FBiH – rekao je Ljubić.

Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH postigle su 31. oktobra sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. do 2014. godine, koji sadrži određene ekonomske mjere za jačanje domaće proizvodnje i mjere koje se odnose na reformu javne uprave i Izbornog zakona.

(Vijesti.ba)