Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Ljubić: Riješenje je federalna jedinica s hrvatskom većinom, ako se ne želi prihvatiti ravnopravnost Hrvata

Must Read

Suština rješenja političke krize u BiH jeste da se najprije mora konsolidirati parlamentarna većina, kako bi se moglo krenuti u realizaciju uvjeta iz briselske “Mape puta”, izjavio je danas Srni predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

“Nama treba parlamentarna većina, onakva kakva je formirana i prije sedam mjeseci. To znači da ima većinski građanski legitimitet, odnosno najmanje 28 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i etnički legitimitet svakog od tri konstitutivna naroda u BiH”, pojasnio je Ljubić.

On je podsjetio da su HDZ 1990 i HDZ BiH uputili prijedlog ustavnih amndmana u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić – Finci”, kao i da su ove dvije stranke spremne podržati i zahtjeve za amandmansko djelovanje na taj prijedlog u parlamentu BiH, ali da se ne dira njegova suština, odnosno osnovni principi.

Ljubić je rekao da su neki od sudionika današnjeg sastanka političkih lidera s predstavnicima EU u Sarajevu prihvatili njegov prijedlog da lideri odmah nakon lokalnih izbora, u razdoblju od 10. do 14. listopada, organiziraju novi sastanak s ciljem konačnog dogovora za ispunjavanje uvjeta iz briselske “Mape puta”.

On je podvukao da je za HDZ 1990 apsolutno neprihvatljiv prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji smatra da bi se izbor članova Predsjedništva BiH trebao vršiti kao i ranije, izravno, dva iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske.

“Taj prijedlog, u suštini, smatramo vrlo štetnim za BiH i očekujemo da od njega odustanu svi oni koji zagovaraju takav koncept, jer bi to praktično značilo izbacivanje Hrvata iz institucija, unitarizaciju i na kraju dominaciju samo jednog, bošnjačkog naroda u BiH”, upozorio je lider HDZ-a 1990.

Prema njegovim riječima, ukoliko predstavnici druga dva naroda, srpskog i bošnjačkog, nisu spremni prihvatiti ravnopravnost tri konstitutivna naroda na platformi institucionalne ravnopravnosti, onda je jedini put teritorijalizacija BiH, konkretno, formiranje teritorijalne jedinice sa hrvatskom većinom.

U Sarajevu je danas održan sastanak na visokoj razini predstavnika EU, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka, da bi se ocijenilo što je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokoj razini održanom u Bruxssellesu 27. lipnja u vezi sa ispunjavanjem uvjeta iz “Mape puta”. (Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -