Published On: Uto, tra 4th, 2017

LJUBIĆ: Ne izmjeni li se Izborni zakon izbori se neće moći održati, doći će do blokada, tenzija, kaosa

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Božo Ljubić kazao je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis kako je nepojmljivo ponašanje političkog Sarajeva koje ide do te razine da se usvaja rezolucija mimo volje Hrvata, a u kojoj se osuđuju načela federalizma izražena u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta. Ljubić je, komentirajući pregovore oko izmjene izbornog zakonodavstva, a  posebice u svijetlu bošnjačkog odbijanja provedbe presude Ustavnog suda BiH, kazao kako bi u slučaju da se presuda ne provede bili upitni i sami izbori 2018. godine. Također, osvrnuo se i na bošnjačko odbijanje načela koja su istaknuta u rezolucijama Europskog parlamenta, kazavši kako je razočaran takvim ponašanjem.

HMS: Kako gledate na dosadašnje pregovore oko izmjene izbornog zakonodavstva, a posebice u kontekstu činjenice da bošnjačka strana apriori odbija sve prijedloge koji stižu iz Hrvatskog narodnog sabora?

LJUBIĆ: To je razočaravajuće, da predstavnici bošnjačke politike u BiH ne pokazuju spremnost provesti odluku Ustavnog suda koja je vrlo jasna. Ona kaže da se izborni zakon mora izmijeniti u dijelu izbora Doma naroda Federacije BiH. S obzirom da se iz Doma naroda Federacije izvodi dvije trećine Doma naroda Parlamenta BiH time se izbori za Parlament ne bi mogli održati, a onda ni formirati vlast nakon sljedećih izbora. Na Glavnom vijeću smo imali točku dnevnog reda kako upravljati procesom u idućem razdoblju i nakon razmatranja ovog problema jednoglasan je zaključak da izbori 2018. godine ne bi bili legalni ni legitimni bez promjene Izbornog zakona, a samim tim se ne bi mogli ni održati. Glavno vijeće je temeljen te činjenice zadužilo odgovarajuće odjele da naprave odgovarajuće preporuke kako HNS u idućem razdoblju upravljati ovim procesima kako u komunikaciji s partnerima u BiH tako i u komunikaciji  s partnerima iz međunarodne zajednice s ciljem da se pravovremeno donesu izmjene Izbornog zakona i da se spriječe sve štetne posljedice po BiH.

HMS: O kakvim posljedicama je tu riječ?

LJUBIĆ: Te posljedice bi bile blokade; u prvom redu formiranja vlasti, a onda i sve što iz toga proizlazi, političke tenzije, kaos itd.

HMS: Jeste li optimist kada je u pitanju mogućnost da se ove godine završi proces izmjene izbornog zakonodavstva?

LJUBIĆ: Ja jesam optimist, inače ne bih pokretao zahtjev pred Ustavnim sudom BiH. Cilj nije bio da izazivam, već da rješavam probleme. Ovi procesi traže odgovornost; u prvom redu partnera u BiH, ali naravno i predstavnika međunarodne zajednice. Naime, ovo stanje je kreirano izravnim nametnutim, pa i nasilnim promjenama Izbornog zakona i Ustava od strane Wolfganga Petrischa i Roberta Barrija. Ne može međšuanrodna zajednica sada temeljem odgovornosti za BiH amnestirati se od toga. Sama činjenica da predstavnici EU-a Lars Gunar Wigemark i međunarodne zajednice visoki predstavnik Valentin Inzko ovo pitanje zadnjih tjedana mjeseci tretiraju kao vrlo važno govori da oni tu odgovornost osjećaju. Hoće li tu odgovornost prakticirati na djelotvoran način vidjet ćemo. Naš je cilj kreirati klimu u BiH i međunarodnoj zajednici, naravno u onom dijelu koji je odgovoran BiH, da budu katalizatori i medijatori tog procesa. Čak i pod uvjetom da neki partneri na domaćoj sceni u ovom trenutku nisu spremni.

HNS: Kako komentirate reakcije političkog Sarajeva na rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se ponovno spominju načela federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije i legitimnog predstavljanja?

LJUBIĆ: Naravno, to ništa nije novo. Jeste razočaravajuće. Kada je rezolucija Europskog parlamenta iz 2014. bila usvojena, a u kojoj su načela federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije i legitimnog predstavljanja bila jasno izrečena ja sam tada kao zastupnik u Zastupničkom domu dao inicijativu da se Parlament BiH upozna s tom rezolucijom Tada su bošnjačke stranke jednoglasno odbile samu inicijativu. S druge strane dogodila se jedna apsurdna situacija kroz nedavno usvajanje rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta koju je  bošnjačka većina jednoglasno izglasala na Zastupničkom domu federalnog Parlamenta. To je apsurdno, dakle da jedan dom federalnog parlamenta osuđuje.

HMS: Što se krije iza toga?

LJUBIĆ: O čemu se radi. U tom da kažem ludilu ima sistema. Jer, poruke Europskog parlamenta između ostalog zadužuju političke vođe da pristupe nužnim institucionalnim promjenama koje se tiču izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava BiH koje će BiH utvrditi na načelima federalizma. Iz te je poruke Europskog parlamenta jasno da ova struktura BiH- konfederalno- federalna nije utemeljena na načelima federalizma. Ona zapravo ta načela dezavuira postojećim ustavnim rješenjima i Izbornim zakonom izvedenim iz tih ustavnih rješenja.

HMS: Možete li komentirati načelo legitimnog predstavljanja naroda?

LJUBIĆ: Tu se vežemo uz drugi dio Rezolucije Europskog parlamenta koja zagovara legitimno predstavljanje, dakle predstavljanje naroda i građana. To Ustavni sud BiH na još eksplicitniji način u svojoj odluci temeljem mojeg zahtjeva kaže. Pa se tako u točki 49 navodi: Ustavni sud ponovno podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proističe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava BiH slijedi da je Ustav BiH kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno s ostalima i građanima čine zajednicu državljana koja jednako pravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika. Pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruju se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja  i čije interese predstavlja i zastupa. Jasno je dakle da promjene Izbornog zakona moraju ići u smjeru omogućavanja legitimnog predstavljanja naroda, a to je onda eksplicitno nalog za promjenu Izbornog zakona; u prvom redu kada je riječ o izboru Doma naroda, a onda i članova Predsjedništva BiH. To su sve stvari koje jesu dio načela federalizma za multietničke države kao što je BiH. To je suština i oni koji se protive tim načelima federalizma onda pokušaju ignorirati odluku Ustavnog suda, Rezoluciju Europskog parlamenta i pokušavaju  kojekakvim apsurdnim rezolucijama te stvari negirati. Međutim, na taj način se samo šteti procesima stabilizacije BiH i onemogućuju nužne socio-ekonomske reforme koje će ispuniti interese građana i naroda i koje su nužne za EU integracije. /M.I./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare