Published On: Sun, Jul 7th, 2013

Ljubić: BIlo je vrijeme je da predam štafetu novoj generaciji

SARAJEVO– U pauzi zasjedanja Sabora HDZ 1990, aktualni predsjednik stranke Božo Ljubić izjavio je da je jedino izvjesno da on više neće biti predsjednik HDZ 1990.

– Najvažnije je da se Sabor događa u veličanstvenoj demokratskoj atmosferi, uz ogroman kvorum, što govori o velikom interesu i za dokumente o kojima raspravljamo na Saboru i za izbor vodstva stranke. Imamo dvojicu kandidata. Mislim da su kvalitetni, a na sabornicima je da odrede tko će voditi stranku – pojasnio je Ljubić. Podsjetio je da je osam godina na čelu HDZ 1990, a u politici s jednom pauzom skoro dvadeset godina.

– Sasvim je logično da dođe trenutak kada štefetu predate novoj generaciji. Ne izlazim iz politike. Ostajem u parlamentu BiH nešto više od godinu. U vodstvu sam Hrvatskog narodnog sabora i politički ću nastaviti djelovati u novim uvjetima – dodao je Ljubić.

Odlazeći predsjednik HDZ 1990 naglasak daje na dijalog i suradnju hrvatskih političkih predstavnika u definiranju i zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, poticanju suradnje s političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba, na uspostavljanju funkcionalnije BiH i njenom eutoatlantskom putu.

– Mislim da imam iskustvo i određeni kredibilitet da mogu doprinijeti tome, a politiku nisam shvatao kao egzistencijalno pitanje. Imam svoju profesiju i logično je da čovjek zaključi da se treba povući. Jedan od najvećih igrača u povjesti nogometa Zinedine Zidane, kojeg sam jako cijenio, prestao je igrati profesionalni nogomet kada je proglašen najboljim igračem svijeta – rekao je Ljubić.

Na pitanje novinara da li to znači da je on najbolji političar, zbog poređenja sa Zidaneom, Ljubić je odgovorio da o tome treba “da sude drugi”. Govoreći o najvećim uspjesima i promašajima u dugogodišnjem političkom radu, Ljubić je rekao da je uspjeh što je HDZ 1990 pokazao da se u politici ne treba miriti s postojećim.

– Mi smo se etablirali kao stranka koja kreira političke procese na razini države. Mene frustrira, kao i druge građane, zastoji i blokade u BiH. Kao kirurg, vidim problem i znam kako ga riješiti. Treba se okrenuti logici mogućega, da dođemo do rješenja, uz minimalni konsenzus – poručio je Ljubić.

O najavljenoj posjeti predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Bosni i Hercegovini, Ljubić je kazao da je dobro što Josipović nakon prijema Hrvatske prvo dolazi u BiH.

– Josipović je prvo posjetio BiH i nakon svog prvog izbora za predsjednika Hrvatske. Tada se više fokusirao na prošlost, ali je njegovo obraćanje u parlamentu BiH djelovalo terapeutski. Sada ponovo dolazi i svjedoči o budućnosti i ta će se posjeta odvijati u najboljem trenutku za BiH – kazao je Ljubić.

Dodao je da je dobro da Parlament BiH ponovo počinje s radom i da više ne troši energiju na teška politička pitanja.

– Treba usvojiti zakone koji život znače – zakon o JMBG, izvršiti popis stanovništva, rješavati vojnu imovinu. Moramo doći do konsenzusa, da ovu zemlju učinimo samoodrživom. Do rješavanja ovih pitanja treba živjeti. Ljudi se moraju liječiti, putovati, a to im moraju omogućiti institucije BiH – zaključio je Ljubić.