Published On: Mon, Jul 29th, 2013

Ljiljana Lovrić: „Ako BiH ne može izvoziti u RH bez EU broja, onda ne može RH ni u BiH“

Svojevrsni trgovinski rat koji  od 01. srpnja neki srpski ministri u Vijeću ministara BiH pokušavaju nametnuti Hrvatskoj za većinu analitičara je otvoreni pokušaj kojim Sarajevo i Beograd pokušavaju hrvatske proizvode izbaciti s tržišta CEFTA-e. U biti, analitičari su još prošle godine predvidjeli ovu situaciju. Očekivalo se, naime, kako će nakon ulaska Hrvatske u EU, Beograd, Banja Luka i Sarajevo pokušati zajedničkim snagama izbaciti hrvatske proizvode iz BiH.

Slijed događaja, odnosno potezi ministra vanjske trgovine BiH Mirka Šarovića su, na žalost, potvrdili utemeljenost ovakvih prosudbi.

Do sada se vjerovalo kako hrvatski dužnosnici u tijelima BiH ne sudjeluju u tome. Međutim, komentar koji je ovih dana na facebooknapisala nekadašnja predsjednica HSS-a BiH  i aktualna predstojnica ureda u Šarovićevom Ministarstvu vanjske trgovine Ljiljana Lovrić pokazao je nešto drugo.

Pojašnjavajući izjavu svoga šefa Mirka Šarovića, Lovrićka je napisala: „Koliko poznajete što piše u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazumu CEFTA 2006, koji je za RH važio do 1.7 a od tada RH je izasla iz CEFTA-e i postala članica EU kada se primjenjuje isključivo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.“

Prema Lovrićkinom tumačenju BiH se treba ponašati kao da je već sad članica EU-a, što je svakako snažna poruka jedne dužnosnice Bruxellesu.

„Ako odredbe SSP vaze za BiH onda važe i za RH. Ako BiH ne može izvoziti u RH bez EU broja onda ne može ni RH u BiH. Ako sporazumi o priznavanju dokumenata prestaju važiti za RH onda prestaju važiti i za BiH kada su u pitanju firme iz RH“, napisala je Ljiljana Lovrić.

Nekadašnja predsjednica HSS-a BiH smatra kako EU zbog svojih interesa krši potpisani sporazum

„Uostalom, dragi moji prijatelji iz RH ne bori se EU za vas što vas voli nego preko vaših leđa, tražeći kršenje Sporazuma koji je sama definirala i potpisala traži primjenu za cijelu teritoriju EU a ne samo za RH! RH je za BiH tu najmanji problem“, pojasnila je Lovrić.

Predstojnica ureda u Šarovićevom Ministarstvu vanjske trgovine BiH poručila kako „ne bi bilo problema da se ovo odnosi samo za Zagreb“, čime zapravo negoduje zbog iskoraka Hrvatske iz „Regiona“.

„Da se ovo što Brisel traži odnosi samo na Zagreb ne bi bilo problema, ali žele preko odnosa RH:BiH, kršenja Sporazuma koji su oni smislili za sve nas, napraviti korist isključivo za sebe!“  napisala je Ljiljana Lovrić, predstojnica ureda u Ministarstvu vanjske trgovine BiH, u komentaru na tekst

Dijeli li ovakve stavove i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ili Ljiljana Lovrić istupa isključivo kao glasnogovornica Mirka Šarovića još je prerano kazati.

 

hrsvijet.hr