LJEVICA DESNICA Komšić odgovorio Suljagiću: ”To je bolesno… to ulazi u oblast medicinskih nauka”

Zbog činjenice da su sjednicu zakazali isti dan kad je njihov Kongres, da se pozivu na Kongres predstavnici SDP-a i DF-a nisu odazvali te da nisu uključili GS u razgovore o zajedničkom nastupu ljevice na izborima sljedeće godine, u Građanskom savezu su bili veoma kivni.

Građanski savez danas je održao Prvi kongres stranke u Sarajevu dok su glavni odbori Socijaldemokratske stranke i Demokratske fronte održali zajedničku sjednicu i potpisali Okvirni plan zajedničkog djelovanja.

Ova dva događaja održana su, dakle, u Sarajevu, ali na različitim lokacijama. Prema izjavama lidera stranaka, razlozi su različiti.

”Došao sam ravno od kuće nisam to ispratio, ali ne mogu da vjerujem da ima takvih umova, otvoren je prostor za sve, a tko je to napisao? Zanima me ako možete reći, tko je to napisao, malo je bolesno to. GS? Ja njima želim sve najbolje, ali to je već malo, da izvinete ulazi u oblast medicinskih nauka, ne znam kako to da komentiram’, ispričao je Željko Komšić komentirajući navode Emira Suljagića na Twitteru, predsjednika Političkog savjeta GS-a koji je dan ranije, poručio da je ”SDA organizator ujedinjenja SDP-a i DF-a”.

Nešto kasnije, obraćajući se medijima nakon završetka Kongresa, (bivši) predsjednik GS-a Reuf Bajrović kazao je da njegova stranka nije bila prisutna na zajedničkoj sjednici glavnih odbora DF-a i SDP-a zato što nisu dobili poziv.

”Mi nismo bili pozvani tamo danas. S obzirom na to da se ja lično dobrim dijelom ne slažem s tempom i načinom na koji se predstavlja da treba surađivati, ja smatram da je potrebno da novi ljudi pričaju s njima ili da bilo kim drugim. Ne možemo biti zajedno ako smo odvojeni. Mi smo Kongres prije dva i po mjeseca najavili, a oni su organizirali isti dan”, poručio je Bajrović.

Suljagić je, pak, obraćajući se javnosti kazao da DF i SDP ne smatra glasnicima ljevice u BiH i da su bili pozvani na današnji Kongres GS-a. Niko se, dodao je, nije pojavio.

”Ni DF ni SDP nisu vlasnici ljevice u BiH, nisu vlasnici lijevih i građanskih vrijednosti i mi smo to jasno i zorno pokazali. Jedine dvije stolice koje su bile prazne bile su rezervirane za SDP i DF. Mi nemamo ništa protiv da razgovaramo na temelju principa i vrijednosti, ali kad vidimo što su to principi i vrijednosti do kojih drže SDP i DF. Ovo njihovo trenutno djelovanje se svodi na to Željko Komšić bude kandidat za Predsjednika. Mislimo da to loše za BiH i da bi to Draganu Čoviću dalo sve ono što čemu nije mogao ni da se nada”, naglasio je Suljagić.

Potom je ponovio svoju tvrdnju da o ulozi SDA u priči oko zajedničkog djelovanja DF-a i SDP-a.

”To što ja pišem na Twitteru je moj osobni stav. Ovo što su danas SDP i DF uradili, SDA nije mogla ni da sanja. Ovo što su oni uradili je najozbiljniji korak dosad u pravcu dodatnog udaljavanja političkih faktora u centru i lijevo od centra. Oni nisu vlasnici građanskih vrijednosti i ovo što oni rade smo mi već jednom vidjeli. SDA je priželjkivala ovaj scenario i koji je već jednom uspjela proizvesti uoči lokalnih izbora 2016. koji su rezultirali time što je SDA konačno dobila izbore u općini vrjednijoj od deset drugih općina”, poentirao je on./ Bljesak.info/