Utorak, 16 travnja, 2024

LINDA&CO: MAP je još daleko za BiH

Must Read

otpisani-ministri-ljubicic-kolinda-lovrin-i-kirin-sute-504x335-20071251-20101019004809-51262Kolinda Grabar – Kitarović pomoćnica je glavnog tajnika NATO – a za javnu diplomaciju . Nedavno je bila u posjeti Sarajevu , pa je i to bila prilika za razgovor i rezimiranje onoga što je čula i vidjela tijekom brojnih susreta koje je imala .

 

– Osjećam napredak , pomak u razmišljanju , ali BiH danas nije ništa bliže MAP – u nego što je bila prije nekoliko mjeseci . Kriteriji su sasvim jasni . Doima se da postoji političko suglasje o ispunjenju kriterija , ali nedostaje konkretna inicijativa da oni budu ispunjeni . Svatko od nas ode iz Sarajeva s optimizmom da smo pred rješenjem pitanja i onda se ne dogodi ništa . A potrebno je tako malo …

Već više od godinu dana bh. . lideri nastoje oživiti dogovor iz ožujka prošle godine o perspektivnoj vojnoj imovini kao preduvjetu za aktiviranje MAP – a . Što su Vam bh. . dužnosnici rekli u razgovorima , koliko su blizu ili daleko od dogovora i njegove realizacije te otključavanja puta ka NATO – u ?

– Bilo mi je drago čuti riječi ministra obrane kako želi biti ministar koji će zemlju uvesti u MAP . Isto tako , i drugi dužnosnici s kojima sam razgovarala željeli bi vidjeti državu na tom putu . Koliko sam shvatila , postoje načini da se ovo pitanje riješi brzo te doista ohrabrujem sve na njegovo rješavanje , u interesu države i njezina napretka , izvan domene dnevnopolitičke problematike .

Članstvo u MAP – u tek je jedan korak na putu u članstvo NATO – a . Budite ambiciozni . Imate mnogo prijatelja u Bruxellesu , ali morate im pomoći da oni pomognu vama .

Kriminal i korupcija

BiH se muči s otklanjanjem ključne prepreke za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU . Riječ je o rješavanju pitanja ” Sejdić – Finci ” . Da li iu kojim segmentima NATO od BiH traži ili će tražiti promjene Ustava i zakona kako bi BiH mogla postati članica Alijanse ? Koje bi to promjene trebale biti iu kojim područjima ?

– Za članstvo NATO – u potrebno je ispuniti sve kriterije , uključujući reforme na nekoliko ključnih područja , kao što su reforme na području obrane i sektora sigurnosti , borba protiv organiziranog kriminala i korupcije , izgradnja neovisnog pravosuđa i mnoge druge .

Sjevernoatlantski savez ne diktira ustavne aranžmane kakve bi trebale imati naše države članice – suvereno je pravo svake države odlučiti o svom državnom uređenju . Države članice NATO – a imaju različita ustavna uređenja . Ono što NATO očekuje jest da države članice moraju biti u stanju donositi koherentne i pravovremene odluke o obrambenoj i sigurnosnoj politici kako bi država mogla pridonositi učinkovitom sustavu donošenja odluka unutar Saveza . Stoga bi Ustav BiH morao biti u stanju omogućiti taj cilj .

Sigurnost privlači investicije

– Članstvom u NATO – u država postaje dijelom najuspješnijeg vojno – političkog saveza , ali i zajednice vrijednosti , kao što su sloboda , demokracija , poštivanje prava pojedinca , otvoreno gospodarstvo . Solidarnost je jedna od temeljnih vrijednosti NATO – a , a kolektivna obrana , odnosno načelo da je napad na jednu članicu NATO – a napad na sve , ostaje okosnicom postojanja NATO – a .

Dakle , NATO pruža sigurnost .

Članstvom u NATO – u država ne gubi ni djelić svoje neovisnosti , suvereniteta ili prava na donošenje vlastitih odluka . Odluke u NATO – u donose konsenzusom , a ne diktatom , pri čemu i najmanje članice u NATO – u imaju jednak glas kao i one najveće .

Članstvom u NATO – u mijenja se i imidž zemlje koja se počinje percipirati kao dijelom sigurnog i stabilnog okruženja , što utječe i na gospodarske aktivnosti , strana ulaganja , turizam – kaže Grabar – Kitarović .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -