Published On: Sub, tra 14th, 2012

‘LIJEVI’ O TIHIĆEVOJ IZJAVI O UVRŠTAVANJU VJERSKIH ZAJEDNICA U BUDŽET: Ovo je još jedan korak ka izgradnji vjerske države

290320121759“Lijevi” – novi politički pokret u BiH sa sjedištem u Tuzli reagirao je  na izjavu Sulejmana Tihića o uvrštavanju vjerskih zajednica u budžet. Reakciju prenosimo u cijelosti

Najave predsjednika SDA i dopresjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Sulejmana Tihićao uvrštavanju vjerskih zajednica u budžet nije izazvala nikakve reakcije javnosti što je porazno za sve stranke koje participiraju u vlasti ili opoziciji kao i za sve građane Bosne i Hercegovine.

Dok vladajuća koalicija budžetske uštede provodi smanjenjem plata radnicima, te najavljuje odgađanje lokalnih izbora, gosp. Tihić velikodušno najavljuje da će budžetom svih građana sistematski finansirati pojedine, ionako bogate, vjerske zajednice. Ovakva izjava predstavlja još jedan korak ka izgradnji vjerske države, obzirom da dolazi od predstavnika jedne od vladajućih stranaka.

Sulejman Tihić

Bez obzira da li se radi o iskrenoj namjeri ili dodvoravanju desnom dijelu biračkog tijela svoje stranke, ovu izjavu smatramo krajnje neodgovornim i nedobronamjernim činom prema građanima ove zemlje čiji je standard i kvalitet života u konstantnom padu, zahvaljujući dobrim dijelom vladavini stranke na čijem je čelu gosp. Tihić i njegovih koalicionih partnera.

Lijevi  zagovaraju strogu odvojenost religije i vjerskih zajednica od svih javnih ustanova, institucija, kao i organa vlasti, te se protivimo svakom finansiranju vjerskih ustanova i aktivnosti javnim novcem. Podsjećamo i na nedavnu inicijativu gospodina Tihića u kojoj je pozvao na prolongiranje lokalnih izbora za 2014. godinu radi budžetskih ušteda, tako da ova inicijativa da imami, mualimi i drugi uposlenici IZBiH imaju zakonom definirana prava kao i ostali uposlenici i budžetski korisnici, čini se u najmanju ruku sama sebi suprotna.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare