Published On: Tue, Jul 28th, 2020

Liječnik iz BiH koji je ženi izvadio zdrav organ osuđen na godinu dana zatvora

”On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke.”

Okružni sud u Prijedoru pravosnažno je osudio kirurga Marinka Lovru na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći.

Pravosnažnom presudom Lovri je smanjena prvostupanjska presuda za četiri mjeseca, a ukinuta je i ranije izrečena mjera zabrane obavljanja poslova doktora u trajanju od pet godina, piše Oslobođenje.

Lovre bi tako u narednom periodu trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u neki od zatvora u RS-u.

Podsjetimo, Lovri ovo nije prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen i zbog primanja mita, a posljednjom presudom osuđen je zbog nesavjesnog pružanja liječničke pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tijekom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodi da je Lovre 26. srpnja 2014. u Općoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao kirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

”Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u tijeku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik”, navedeno je u presudi.

Dalje se navodi da taj svoj zahvat nije zapisao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavjestio doktora specijalistu ginekologije, javlja Srpskainfo.

”On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti”, pojašnjeno je u optužnici.

Za ovo djelo osuđen je na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a tužitelj nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.