Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Liječnička komisija: Šef bolnice koji je cijepio punca i punicu iz Posušja bio je dužan to učiniti radi sebe i svoje djece

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić nije prekršio etička načela pri navodnom cijepljenju preko reda, zaključak je Povjerenstva Hrvatske liječničke komisije, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik.

Radi se o komisiji za medicinsku etiku i deontologiju, koja je ustvrdila kako Bekić po tom pitanju nije kriv. Rečeno je to na sjednici ovog tijela, koje je danima “češljalo” bolnicu, kako zbog cjepiva tako i zbog ostaloga.

No, iako oni smatraju kako nije došlo do povrede liječničke etike, to i dalje ne znači da je slučaj zaključen.

Svi relevantni podaci ove Komisije, koju inače čine pravnici, sad idu i na Povjerenstvo, koje pak sačinjavaju liječnici, koji će donijeti konačan sud.

Obitelj i prijatelji
Podsjetimo, kako je Index objavio sredinom prošlog mjeseca, ravnatelj dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika Marijo Bekić cijepljenje preko reda omogućio je puncu i punici iz Posušja, svojim roditeljima, određenim svećenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova. Dozu je primila i njegova supruga, ali ona je zdravstvena djelatnica.

Neslužbeno, dio obitelji cijepio se 5.2. u jutarnjim satima. Indexovi pouzdani izvori kazali su da je Bekić na listu za primanje doza više puta zapisao svoje ime upravo s namjerom da prekrije ovu akciju. Tog jutra, 5. veljače, njegovi punac i punica došli su iz Posušja, cijepili se u dubrovačkoj bolnici te otišli nazad u Posušje u popodnevnim satima, tvrdio je izvor.

Kako bismo provjerili podatke, obratili smo se Upravi Opće bolnice Dubrovnik.

Prvo se pozivao na zaštitu podataka
“Nastavno na vaš upit napominjemo kako smo kao ustanova sukladno pozitivnim zakonskim propisima uz ostalo dužni štititi privatnost pacijenata, te sukladno članku 32. Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu čuvati povjerljivost podataka iz zdravstvene dokumentacije pacijenata, sukladno posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i tajnost podataka, a isto je i obveza i svih drugih osoba koje podatke iz zdravstvene dokumentacije saznaju u obavljanju dužnosti u CEZIH-u I NAJS-u te u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, poručio je Bekić u ime bolnice.

No, nakon par dana Ministarstvo zdravstva poslalo nam je Bekićevo očitovanje.

U njemu piše:

“Osim zaposlenika bolnice cijepljeno je i 36 pacijenata OB Dubrovnik na hemodijalizi te još 65 vanjskih osoba, među kojima su djelatnici MUP-a, stariji svećenici s komorbiditetima, te kronični bolesnici koji su inače pacijenti Opće bolnice Dubrovnik.

Cijepljena je moja supruga, koja je zdravstveni djelatnik Doma zdravlja (stomatolog), moji roditelji, te punac i punica koji spadaju u ugrožene skupine, obzirom na godine života i komorbiditete”, navodi Bekić u odgovoru koji je nakon nekoliko dana zvanja dostavio Ministarstvu.

“Kao što je poznato, naime i supruga i ja smo kao zdravstveni djelatnici izloženi riziku od oboljenja bolesti COVID-19, a ja sam od početka epidemije praktički 24 sata u bolnici, obavljam poslove ravnatelja, koordinatora za COVID-19, te dežuram kao dežurni kirurg traumatolog, kao i po potrebi na tzv. covid odjelu”, piše Bekić.

“Inače, i moji roditelji i punac i punica čuvaju mojih četvero djece, od kojih je dvoje preboljelo COVID-19, a preostalo dvoje su povremeno u samoizolaciji”, javlja ravnatelj bolnice Ministarstvu.