Liječnici upozorili: Djeca petarde pale u ustima, opasne ozljede od eksplozije

I ove blagdane obilježile su gužve u službama hitne pomoći te povećan broj intervencija. Kako doznaje Večernji list BiH od Kristijana Karlovića, dežurnog liječnika Hitne pomoći Mostar, najveći broj intervencija tijekom Badnjaka i Božića zabilježen je zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom.

Uglavnom je riječ o djeci mlađoj od deset godina. Naime, imali smo veći broj intervencija zbog djece koja petarde stavljaju u usta, potom ih zapale te im eksplodiraju u ustima ili u blizini usta – kazao je Karlović.

Druge intervencije Ističe kako se, na sreću, radilo uglavnom o lakšim ozljedama.

Budući da se radilo o slabijim petardama, djeca su uglavnom dolazila na intervenciju zbog izbijenog zuba i sličnih ozljeda – kaže liječnik Karlović pozivajući još jednom roditelje da obrate pozornost na djecu te da im ne dopuštaju rukovanje petardama i ostalim pirotehničkim sredstvima. Uz spomenute intervencije, liječnici Hitne pomoći imali su pune ruke posla zbog raznih viroza, dok intervencije zbog konzumiranja prevelikih količina hrane i pića očekuju u idućim danima. I s odjela Centra urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su nam kazali kako su najviše intervencija imali zbog ozljeda prouzročenih pirotehnikom.

Ako izuzmemo nekoliko intervencija zbog ozljeda izazvanih petardama, ovi blagdani su protekli mirno, možda čak i najmirnije otkada postoji Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar – kaže glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije navode kako su tijekom blagdana zabilježena četiri slučaja razbojstava, odnosno oružanih pljački . Veći broj prometnih nesreća

Jedna je osoba smrtno stradala u zapaljenom objektu u Zaliku. Zabilježen je i određen broj prometnih nesreća – kaže Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Naglašava kako, na sreću, u prometnim nesrećama nije bilo ljudskih žrtava te još jednom poziva sve vozače da ne sjedaju za upravljač pod utjecajem alkohola.

Pune ruke posla ovih dana imaju i djelatnici Granične policije. Naime, iz BiHAMK-a su upozorili kako se dulja zadržavanja bilježe na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na graničnim prijelazima Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Orašje, Velika Kladuša i Donja Gradina. Pojačan je promet vozila i na ostalim graničnim prijelazima, ali zadržavanja za sada nisu dulja od 30 minuta. Pojačan je intenzitet prometa na cestama prema skijališnim centrima i zimskim izletištima. Pozivaju se vozači da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obvezno, priopćeno je iz BiHAMK-a.

more recommended stories