Published On: Sub, tra 27th, 2013

Lijanović pada tamo gdje je počeo graditi carstvo?

Istrage o kupovini glasova Narodne stranke radom za boljitak u Kantonu 10 objedinit će se u jedan predmet i bit će proslijeđene Kantonalnom tužiteljstvu na potvrdu, doznaje portal Buka od izvora bliskih istrazi.Kako nam je potvrđeno, svi predmeti na kojima je radila Federalna uprava policije proteklih mjeseci, bit će objedinjeni, pa se očekuje nova optužnica za kupovinu glasova stranke braće Lijanovići, koja je vodeća stranka po broju sudskih procesa u zemlji.
piše: Berislav Jurič / buka.com
Glasovi iz mesnice
Naime, istraga je pokazala kako se vrbovanje glasača odvijalo u jednoj livanjskoj mesnici u vlasništvu širokobrijeških mesara. Uposlenik mesnice, na nalog vlasnika je nagovarao kupce da glasuju za stranku na proteklim općim i lokalnim izborima. Kupcima, a istraga je pokazala kako ih je bilo oko 650, obećavana je i novčana naknada za to.
Istražitelji su došli do podataka da su iste radnje počinjene i u drugim mjestima ove županije, a istraga bi trebala pokazati od kud je dolazio novac kojima su kupljeni glasovi.
Izvor Buke blizak istrazi tvrdi kako to ne bi trebalo biti teško dokazati, budući da su i ranije istrage u nekim dijelovima BiH pokazale kako su dužnosnici stranke Za boljitak vrbovali glasače te da su već na nekim bh sudovima izrečene kazne za kupovinu glasova.
 
Članovi osuđeni za terorizam
No, Lijanovići nisu samo dokazani ”izborni kupci”. Valja posjetiti kako je Narodna stranka Radom za boljitak jedina stranka u BiH, čiji su članovi na sudu proglašeni krivima za djelo terorizma.. Naime, Sud BiH je izrekao presudu zbog terorizma kojom su Zijad Dervišević osuđen na osam godina zatvora, Amel Sefer na sedam, a Saša Bonić na šest godina zatvora nakon što je u travnju 2011. godine na parkiralištu u Zenici je došlo do aktiviranja eksplozivne naprave na automobilu u kojem su se nalazila dva zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.
Aktualnog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrde i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića nedavno je na saslušanju pred parlamentarnom komisijom prozvao direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović da je vršio pritisak na njega da se njegovoj firmi odobri 7 milijuna KM kredita. No, Lijanović je to, kao i u većini slučajeva, negirao i u svom stilu rekao kako bi u Razvojnu banku Federacije BiH dolazio češće da je imao vremena.
 ‘Nije to ništa, šta se sve radi’
Svoju bahatost i federalni ministar je pokazao i tijekom prošlomjesečnog gostovanja na televiziji kada ga je jedan od sudionika prozvao za kupovinu glasova. Lijanović je hladno rekao kako ”nije to ništa, šta se sve radi”, a njegov brat i predsjednik stranke, Mladen Ivanković, gostujući u emisiji o moralu i govoreći o svojim primanjima, rekao je kako je njegov posao politika i da ima zakonsko pravo na njoj zarađivati. Čak se riječima, ”ako mjesečno trošim tri (hiljade KM), ostane mi tri”, pohvalio kako će mu na kraju političke karijere, ako bude kraja, ostati pozamašna svota novca.
A novac je najspominjanija stvar u poljoprivredi jer se u istragu o dijeljenju novca uključila, a što je prizno i sam ministar rekavši kako je davao ”neke papire” istražiteljima. Novac je opet otišao u ruke stranačkih poslušnika, koji se uopće ne bave poljoprivredom, ali su dobili poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Lijanović je govorio kako su poticaji dijeljeni na osnovu postojećih podataka i kako će on to sve provjeriti i vratiti novac. No, ni jedno ni drugo, nije se dogodilo. Optužbe na račun Lijanovića se razbijaju i o činjenicu da su poljoprivredna udruženja u Federaciji BiH podijeljena, pa se ministar na optužbe osvrće kao na smicalice političkih protivnika.
Simbolična kazna za simboliku prevare
Stranku širokobriješke braće kažnjavala je i Centralna izborna komisija BiH i to više puta. Boljitak je preživio kaznu jer nisu popunili financijske izvještaje u skladu s Pravilnikom o godišnjim financijskim izvještajima političkih stranaka.
No, najveše je buru, podigla kampanja ministra Lijanovića, ali je, u omjeru na težinu djela, prošla s najmanjom kaznom. Centralna izborna komisija BiH kaznila je njegovu stranku s deset hiljada KM jer je iskoristio kampanju federalnog ministarstva za promociju sebe i svoje stranke.
Tako je odlučeno da reklamni slogan “Kupuj domaće – kupuj srcem!” podsjeća na krilaticu “Srcem za boljitak” koju njeguje politička stranka braće Lijanović. Također, kampanja, koja je plaćena budžetskim sredstvima u iznosu od 671.888 KM, je iskorištena na taj način da je stranka uoči izbora postavljala svoje plakate uz panoe na kojima se reklamira kampanja za promociju domaćih proizvoda.
Čeka se američko zeleno svjetlo
Pojedini mediji su čak govorili kako je na spomenutu kampanju, u koju je ministar Lijanović uključio strani prodajni lanac iako govori o domaćoj proizvodnji, utrošeno čak dva milijuna KM. Novac je raspoređen za osmišljavanje kampanje i zakup prostora, a kada su Lijanovića prozivali zbog toga, on je rekao kako je uvjeren da je bolje novac utrošiti u ovo nego ga dati poljoprivrednicima. Kazna od deset hiljada KM, u odnosu na novac koji se spominje, simbolična je, a plakati ministra i ”domaće” proizvodnje, još uvijek krase mnoge ulice u bh gradovima.
Lijanovićeva je industrija, nakon što su radnici nijemo trpili radeći za bonove, povezivana s kriminalom, pa se i sada vode istrage oko pranja novca, a posljednja u nizu je informacija da austrijskoj Hypo banci Lijanovići duguju 70 milijuna KM na osvnovu nevraćenih kredita.
Upućeni tvrde kako se za spomenuti slučaj u Hypo banci čeka američko zeleno svjetlo, a poznavatelji bh politike kako je Lijanović upravo projekt SAD-a. Neki idu dalje, pa tvrde kako je progres ove stranke iznenadio i samu američku diplomaciju. No, nitko nije slutio da će se ta stranka, iz marionete korištene za popunjavanje kvota u platformaškoj vlasti, pretvoriti u stranku koja rad Vlade Federacije uzima u svoje ruke, a premijerku fotelju Jerko Ivanković pod svoje dupe. Naime, rad federalne vlade, u kojoj je došlo do totalnog raspada, sada na svoje strane vuku premijer Nermin Nikšić i dopremijer Lijanović. Stranka, koja je svoje političko djelovanje u početku promovirala letcima u obliku 100 KM čime je valjda najavila kako se sve može kupiti novcem, se iz potpune sjene pretvorila u stranku koja vlastima daje rok do kada trebaju izvršiti promjene.
Uređeni put za koze
Do tada stranka, koja ima vjerojatno najbolju mašineriju u odnosima s javnošću i čiji su čelni ljudi vjerojatno prošli dobre političke tečajeve demagogije, sitno niže uspjehe, a čelnici zbrajaju bogatstvo jer se ne boje pravosuđa. Čak je i ministar Lijanović rekao javno pred kamerama kad su mu spomenuli istrage SIPA-e, kako će se to ”vrlo lako riješiti na sudu”.
Portal Buka doznaje i kako su Lijanovići, dok drugi poljoprivrednici prosvjeduju i kukaju nad nedovoljnimpoticajima, uredili put do farme koza u Ivankovića docu kraj Širokog Brijega. Svjedoci su nam potvrdili da je farme ”doveden” asfalt a da je uz put uređen travnjak iako u hercegovačkom kršu vode treba za mnogo pametnije stvari. Doznajemo i kako su se svi radovi odvijali nedjeljom!
Mnogi se čude kako privrednici i političari s ovakvom kolekcijom sumnjivih radnji, za koje je čak i sud donio presude, nastavljaju djelovati kao privrednici i političari. Izvor portala Buka s početka priče, kaže kako su itražitelji i ovoga puta uradili svoj dio posla te da je sada sve na pravosudnim organima.
Možda bi ovaj slučaj kupovine glasova u Kantonu 10 mogao biti simbolični znak rušenja dinastije, koja otvoreno politiku koristi za boljitak, ali svoj.  Tako bi Lijanović mogao opet pasti na području od kud se i vinuo na bh privrednu, a potom i političku scenu.
Naime, Lijanovićev pohod u osvajanje BiH upravo je krenuo iz ove županije, s Kupreškog polja, kada je ratnih godina, skupljajući stoku koje je izbjeglo stanovništvo ostavljalo, pod krinkom hranitelja vojske, gradio temelje za svoju mesnu, političku industriju.