Published On: Uto, srp 27th, 2021

Lideri Srba u RS razgovarali i o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva

Nakon što su lideri srpskih stranaka, i vladajućih i oporbenih, neupitnim konsenzusom odbacili nametnute odluke Visokog predstavnika Valentina Inzka, na sastanku je, kako saznaje N1, bilo zanimljivih rješenja i prijedloga. U petak bi, kako je to najavljeno, iza zatvorenih vrata NSRS trebala raspravljati o dva zakonska rješenja.

Jedan je izmjena Kaznenog zakona Republike Srpske u dijelu koji kažnjivim, kaznom zatvora, dodaje i “nazivanje srpskog naroda genocidnim i Republike Srpske genocidnom tvorevinom”. Takvu mogućnost prvi je, prije sastanka u NSRS, novinarima kao prijedlog iznio lider PDP Branislav Borenović.

Drugi zakon bio bi, kako doznaje N1, prijedlog Ujedinjene Srpske, koji je već izrađen, no o njemu bez detalja. U ovoj stranci kažu da poštuju dogovor da se ne iznose detalji sa sastanka.

Vlada nacionalnog jedinstva kao rješenje za SNSD i koaliciju

Zanimljivo je da je lider SNSD-a Milorad Dodik na sastanku predložio i mogućnost široke Vlade nacionalnog jedinstva. No, na toj temi se sudionici nisu mnogo zadržali.

Inače, ta ideja se već izvjesno vrijeme spominje u političkim kuloarima i to kao dobro moguće efikasno rješenje za prevladavanje problema unutar SNSD-a i koalicije.

Zaključak koji je pročitao predsjednik parlamenta RS Nedjeljko Čubrilović: “Ne postoji legalni Visoki predstavnik, odbacujemo suradnju s istim”, kako se doznaje iz pojedinih političkih stranaka, pogrešno je formulirana. Navodno, tvrde izvori N1 sa sastanka o prekidu suradnje s novim Visokim predstavnikom, nije bilo decidno ni govora, ni dogovora.

Dodik: Schmidt nije relevantan za RS

Sastajanje ili ignoriranje Christiana Schmidta, koji u kolovozu dolazi u Bosnu i Hercegovinu, tako je ostalo jedino upitno nakon sastanka. U petak je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao da će se sa Schmidtom sastati isključivo da mu prenese da ne prihvaća nametanja.

“3. kolovoza u Predsjedništvo bi trebao doći Christian Schmidt, vjerojatno ću otići na taj sastanak i poručiti mu da za Republiku Srpsku nije relevantan. Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Vijeću sigurnosti, ne mislim prihvatiti suradnju u bilo kojem segmentu”, rekao je Dodik u petak, pola sata nakon sto je Valentin Inzko nametnuo odredbe Kaznenog zakona o negiranju genocida./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x