Published On: Sri, lis 3rd, 2012

LEGALNOST IZBOA UPITNA: Dvostruki glasači u Ilidži, Sarajevu, Srebrenici, Lijanovićevi pod istragom u Hercegovini…

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH vršit će dvostruku provjeru glasačkih listića pristiglih putem pošte zbog sumnje u moguće zloupotrebe biračkog prava, saznaje današnje “Oslobođenje”.

Postoje osnovi sumnje da se u općinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo određen broj birača prijavio za glasanje putem pošte iz Srbije, a da su se pod nerazjašnjenim okolnostima, našli i na centralnom biračkom popisu u tim općinama.

– Kontrolom centralnog biračkog popisa provjerit će se je su li te osobe doista žive u BiH ili su prijavljene za glasanje putem pošte. Na MUP-u je da ispita takve prijave putem provjere mjesta prebivališta. U Glavnom centru za brojanje glasova sve glasačke listiće pristigle putem pošte ćemo odvajati na stranu i vršiti kontrolu jesu li ti birači pokušali zloupotrijebiti svoje biračko pravo i glasajući na samim biralištima u BiH – kazao je za “Oslobođenje” član SIP-a BiH Vedran Hadžović.

Istaknuo je da sumnji u manipulacije prijavama putem pošte i na biračkim mjestima u zemlji ima i u općinama Šekovići, Osmaci, te Foča.

U Općini Srebrenica navodi da je otkriveno da između šest i devet osoba nema utvrđeno mjesto prebivališta na njenom području.

“Puno je posla za tužiteljstva u ovim slučajevima u narednom periodu. Čekamo izvještaje iz MUP-a FBiH i Brčko Distrikta”, kaže Hadžović.

Prije par dana SIP je priopćio kako raspolaže informacijama o identitetu Lijanovićevih akvizitera koji kupuju glasove, pratit će se i djelovanje onih koji su sumnjivo dobili poticaje za glas dok je u međuvremenu objavljeno da će svi za koje se utvrdi da su sudjelovali u ovom kaznenom procesu od agitatora do prodavača glasova biti kažnjeni kaznama od 3000KM do zatvorske kazne.

 

Inače na radijskim medijima u Hercegovini ovih dana se moglo čuti na desetke poziva prevarenih građana koji su ranijih godina prodali glasove Lijanoviću i koji upozoravaju sve koji to namjeravaju učiniti da im do danas nije ništa plaćeno te da se ne daju pravariti kao oni.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare