Published On: Sri, lis 3rd, 2012

LEGALNOST IZBOA UPITNA: Dvostruki glasači u Ilidži, Sarajevu, Srebrenici, Lijanovićevi pod istragom u Hercegovini…

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH vršit će dvostruku provjeru glasačkih listića pristiglih putem pošte zbog sumnje u moguće zloupotrebe biračkog prava, saznaje današnje “Oslobođenje”.

Postoje osnovi sumnje da se u općinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo određen broj birača prijavio za glasanje putem pošte iz Srbije, a da su se pod nerazjašnjenim okolnostima, našli i na centralnom biračkom popisu u tim općinama.

– Kontrolom centralnog biračkog popisa provjerit će se je su li te osobe doista žive u BiH ili su prijavljene za glasanje putem pošte. Na MUP-u je da ispita takve prijave putem provjere mjesta prebivališta. U Glavnom centru za brojanje glasova sve glasačke listiće pristigle putem pošte ćemo odvajati na stranu i vršiti kontrolu jesu li ti birači pokušali zloupotrijebiti svoje biračko pravo i glasajući na samim biralištima u BiH – kazao je za “Oslobođenje” član SIP-a BiH Vedran Hadžović.

Istaknuo je da sumnji u manipulacije prijavama putem pošte i na biračkim mjestima u zemlji ima i u općinama Šekovići, Osmaci, te Foča.

U Općini Srebrenica navodi da je otkriveno da između šest i devet osoba nema utvrđeno mjesto prebivališta na njenom području.

“Puno je posla za tužiteljstva u ovim slučajevima u narednom periodu. Čekamo izvještaje iz MUP-a FBiH i Brčko Distrikta”, kaže Hadžović.

Prije par dana SIP je priopćio kako raspolaže informacijama o identitetu Lijanovićevih akvizitera koji kupuju glasove, pratit će se i djelovanje onih koji su sumnjivo dobili poticaje za glas dok je u međuvremenu objavljeno da će svi za koje se utvrdi da su sudjelovali u ovom kaznenom procesu od agitatora do prodavača glasova biti kažnjeni kaznama od 3000KM do zatvorske kazne.

 

Inače na radijskim medijima u Hercegovini ovih dana se moglo čuti na desetke poziva prevarenih građana koji su ranijih godina prodali glasove Lijanoviću i koji upozoravaju sve koji to namjeravaju učiniti da im do danas nije ništa plaćeno te da se ne daju pravariti kao oni.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare