Subota, 25 svibnja, 2024

LEGALNOST IZBOA UPITNA: Dvostruki glasači u Ilidži, Sarajevu, Srebrenici, Lijanovićevi pod istragom u Hercegovini…

Must Read

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH vršit će dvostruku provjeru glasačkih listića pristiglih putem pošte zbog sumnje u moguće zloupotrebe biračkog prava, saznaje današnje “Oslobođenje”.

Postoje osnovi sumnje da se u općinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo određen broj birača prijavio za glasanje putem pošte iz Srbije, a da su se pod nerazjašnjenim okolnostima, našli i na centralnom biračkom popisu u tim općinama.

– Kontrolom centralnog biračkog popisa provjerit će se je su li te osobe doista žive u BiH ili su prijavljene za glasanje putem pošte. Na MUP-u je da ispita takve prijave putem provjere mjesta prebivališta. U Glavnom centru za brojanje glasova sve glasačke listiće pristigle putem pošte ćemo odvajati na stranu i vršiti kontrolu jesu li ti birači pokušali zloupotrijebiti svoje biračko pravo i glasajući na samim biralištima u BiH – kazao je za “Oslobođenje” član SIP-a BiH Vedran Hadžović.

Istaknuo je da sumnji u manipulacije prijavama putem pošte i na biračkim mjestima u zemlji ima i u općinama Šekovići, Osmaci, te Foča.

U Općini Srebrenica navodi da je otkriveno da između šest i devet osoba nema utvrđeno mjesto prebivališta na njenom području.

“Puno je posla za tužiteljstva u ovim slučajevima u narednom periodu. Čekamo izvještaje iz MUP-a FBiH i Brčko Distrikta”, kaže Hadžović.

Prije par dana SIP je priopćio kako raspolaže informacijama o identitetu Lijanovićevih akvizitera koji kupuju glasove, pratit će se i djelovanje onih koji su sumnjivo dobili poticaje za glas dok je u međuvremenu objavljeno da će svi za koje se utvrdi da su sudjelovali u ovom kaznenom procesu od agitatora do prodavača glasova biti kažnjeni kaznama od 3000KM do zatvorske kazne.

 

Inače na radijskim medijima u Hercegovini ovih dana se moglo čuti na desetke poziva prevarenih građana koji su ranijih godina prodali glasove Lijanoviću i koji upozoravaju sve koji to namjeravaju učiniti da im do danas nije ništa plaćeno te da se ne daju pravariti kao oni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -