HDZ1990 već razgovarao s Amerima o izmjeni Ustava FBiH?

Predstavnici HDZ-a 1990 već duže su u brojnim kontaktima sa istaknutim predstavnicima međunarodne zajednice, prije svega sa diplomatima iz SAD-a, u vezi sa inicijativom o izmjeni komplicirane strukture Federacije BiH, potvrdio je Srni glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

“Već duže smo u kontaktima i iznosili smo svoje ideje u vezi sa rekonstrukcijom FBiH. Ideje o tome kako mislimo rekonstruirati FBiH postoje i one su jasne, ali sam koncept nije definiran do kraja”, naveo je Vegar.

On je rekao da je iznenađen informacijom da predstavnici SDA, SDP-a BiH i SNSD-a nisu službeno upoznati o postojanju inicijative o rekonstrukciji FBiH.

“To je novost za mene, jer svi imaju iste ili slične informacije u vezi sa tim pitanjem”, dodao je Vegar.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović rekao je Srni da SNSD još nije službeno obaviješten o postojanju inicijative koju predvodi SAD o ustavnoj rekonstrukciji FBiH.

“Još nemamo informaciju o ovoj inicijativi, ali ni o stavovima ostalih stranaka o promjeni ustavnog uređenja u FBiH i redefiniranju Washingtonskog sporazuma. U svakom slučaju, stav SNSD-a je da, ako bude takvih pregovora i ustavnih promjena u FBiH, moraju biti zaštićena sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da je kao netko tko zagovara vladavinu prava i zakona spreman podržati redefiniranje i ustavnu rekonstrukciju FBiH u pravcu stvaranja još jednog entiteta, da bi bila omogućena veća prava hrvatskom narodu.

Generalni tajnik SDA Amir Zukić rekao je Srni da još nitko nije službeno pokrenuo inicijativu o preuređenju FBiH, te da su za ovu stranku to i dalje kuloarske priče.

On je, međutim, napomenuo da je evidentno da unutar BiH treba izvršiti određene reforme da bi se uspostavila efikasnija i jeftinija administracija, te da ova stranka predano radi na tom cilju.

“Za uspješno preuređenje mora se voditi računa o prirodnim i ekonomskim kriterijima. Međutim, do sada nitko službeno nije pokrenuo inicijativu o preuređenju FBiH”, dodao je Zukić.

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić rekao je Srni da će se ova politička stranka izjasniti o svakoj inicijativi za promjenu komplicirane strukture u FBiH kada ona bude službena.

“Ne znam za postojanje službene inicijative o ustavnoj rekonstrukciji i preuređenju FBiH. Onog trenutka kada se to dogodi, izjasnit ćemo se o tome”, rekao je Mašić.

On smatra da su ustavna rješenja koja su ponuđena prije 15 godina odgovarala takvim prilikama, te da je, kako je naveo, “sada neophodno nadograđivati određena rješenja da bi Federacija BiH, Republika Srpska, ali i BiH postale servisi u službi građana”.

Prema federalnim medijima, SAD su odlučne aktivirati političke snage u FBiH da bi postigle unutarnji dogovor o tome kako izmijeniti ovaj entitet, koji zbog komplicirane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske.

Reforma Ustava Federacije BiH provodila bi se tijekom 2013. godine, a njezin rezultat trebao bi biti bolja, efikasnija i manja administracija.

ABCportal.info/S