Published On: Fri, Jun 23rd, 2017

Lazović: BiH mora biti unitarna država

Na Dodikovu tvrdnju da je Republika Srpska država, a da BiH to nije i Čovićevo oživljavanje Bobanove Herceg Bosne mora se odgovoriti i jako i snažno – zahtjevom za unitarnom i multietničkom Bosnom i Hercegovinom – stav je Lazovića uz napomenu da mu nije jasno zbog čega se termin unitarna odmah doživljava kao spominjanje fašizma

Republika Srpska je država i tako moramo da se ponašamo. Srbi moraju da napuste termin entitet i počnu da upotrebljavaju riječ država. Republika Srpska je koncipirana na bazi iskustva i organizacije američkog političkog sistema.

Međusobni dogovor

Ovo je banjalučkim studentima kazao, a u političkim krugovima to se tumači kao naredba, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik i po tko zna koji put ponovio da Bosna i Hercegovina nije država.

-Hrvata više nama gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja Herceg Bosne u bilo kojem obliku – poručuje predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Božo Ljubić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora je izravan: „Herceg Bosna nije ugašena niti napuštena“.

Po mnogim mišljenima, Dodik i Čović svoje istupe dogovaraju i sinkroniziraju postavljajući se kao jedini zaštitinici naroda kojima pripadaju i predstavljajući svoje stranke kao jedino autentičnu srpsku, odnosno hrvatsku političku partiju.

Smatra se da su oni sklopili međusobni dogovor po kojem će Dodik sa svojim SNSD-om stati iza oživljavanja Herceg Bosne, odnosno podjele države na tri entiteta, a Čović će završiti da Republika Srpska ostane neokrznuta. Pri tome potpuno preskaču činjenicu da je položaj Hrvata u Republici Srpskoj odavno nepodnošljiv baš kao i položaj Srba u sredinama koje HDZ kontrolira.

Zajedničko djelovanje

Ovom dvojcu žestok odgovor stiže od Mire Lazovića, aktualnog potpredsjednika SDP-a, vijećnika sarajevske općine Centar i vijećnika Gradskog vijeća Sarajeva. Lazović je od 1992. do 1996. godine bio predsjednik Skupštine Republike BiH i bio je direktni učesnik svih mirovnih pregovora uključujući i sklapanje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Na Dodikovu tvrdnju da je Republika Srpska država, a da BiH to nije i Čovićevo oživljavanje Bobanove Herceg Bosne mora se odgovoriti i jako i snažno – zahtjevom za unitarnom i multietničkom Bosnom i Hercegovinom – stav je Lazovića uz napomenu da mu nije jasno zbog čega se termin unitarna odmah doživljava kao spominjanje fašizma.

– Naravno, unitarizam ne podrazumijeva etničku dominaciju u sastavu državnih institucija nego isključivo jake, stabilne i efikasne institucije koje će, što je najvažnije biti organizirane na bazi nacionalnog partiteta bez obzira na popis stanovništva iz 2013. godine – objašnjava Lazović.

Po njemu, neupitan je zahtjev za multietničku Bosnu i Hercegovinu što podrazumijeva da u svim zastupničkim tijelima, od općinskih vijeća do Parlamenta BiH, a u sredinama gdje se to može, moraju biti zastupljeni predstavnici konstitutivnih naroda i građani koji se izjašnjavaju kao ostali.

– Situacija je odista dramatična, raznorazni scenariji i mogući ishodi su u igri. Upravo zbog toga, sve probosanskohercegovačke stranke i partije koje se suprotstavljaju secesiji i etničkoj podjeli BiH, moraju barem na ciljevima obrane i izgradnje Bosne i Hercegovine kao stabilne i efikasne države, zajednički djelovati – kaže i poziva Miro Lazović

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba