Published On: Fri, Jun 23rd, 2017

KAD KOMŠIĆEVE ŽELJE POSTANU POLITOLOŠKI IZRIČAJ: Ja bi htio da Vučić drži malo Dodika pod šapom

SARAJEVO –  Možete li zamisliti da u Europi lider neke stranke, kaže za lidera neke stranke, kako želi da ga predjednik druge države, drži pod šapom? U BIH je to posve moguće. I to od čovjeka čija je stranka navodno bosanskohercegovačka, i naprednija od primitivnih stranaka koje nisu tako super kao što je Komšićeva. I recimo nemaju bivše šefove Ševa u svojim redovima, koji su zbog vezivanja s Al Quaidom, još uvijek na crnim listama. Zašto lider BH stranke želi da lider Srbije bilo kog u BIH kontrolira? Ne zna niti on sam jer u nastavku teksta kritizira utjecaj ZG-a i BG-a na neke političare u BIH. Koje točno gosn Šaponja?

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, komentirao je jučer najavljenu inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te je pozdravio ovu vrstu druženja lidera država iz regije.

On je za N1 ocijenio je da to može donijeti samo dobro. ”Dobro je da šefovi zemalja i na ovaj način pokazuju da su spremni na neku vrstu saradnje. Vučić nije predsjednik Srba već Srbijanaca. Moramo biti oprezni kad koristimo tu terminologiju. Kad je najavljeno to ulaganje u brzu cestu, odmah je nastala naša svađa – kuda to treba da idete. I onda imate te lokalne interese koji su po meni opravdani jer svako je zaitneresovan da preko njegove sredine ide ta cesta”, istaknuo je Komšić.

Komentirajući utjecaj Vučića na Milorada Dodika, Komšić je kazao: ”Iz ovog našeg ugla, ja bih volio da ga malo drži pod šapom, pogotovo kad je riječ o potezima koji znaju zapaliti BiH. Lijepo bi bilo da smo mi takva država da pojedini lideri stranaka dogovaraju se između sebe, ali znamo da na neke ljude u BiH imaju političari iz Zagreba i Beograda imaju uticaj”.

O izboru nove premijerke Srbije Ane Brnabić, Komšić je kazao da je to za njega novo lice na srpskoj političkoj sceni. ”Ne poznajem je, ona je za mene novo lice na srbijanskog političkoj sceni. Vidim da je Vučić ultimativno nastupio na način – ko je protiv nje, i protiv njega je, čak najavljujući i mogućnost novih izbora. Mogle su se očekivati ovakve reakcije javnosti jer živimo u konzervativnoj sredini”, rekao je Komšić za N1.