Published On: Čet, sij 8th, 2015

LAZANSKI: U opasnosti su svi koji se bore protiv ‘Islamske države’

”Nakon Francuske, napad terorista mogu očekivati sve zemlje koje su na bilo koji način angažirane u borbi protiv “Islamske države”, rekao je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Lazanski je podsjetio da je redakciju satiričnog lista “Charlie Hebdo”, u kojoj je u napadu terorista poginulo 12 osoba, već izvjesno vrijeme čuvala policija jer je bilo očito da se muslimanima koji čine 10 posto stanovnika Francuske ne sviđa vid satire koju su novinari tog lista njegovali, prenosi Srna.

“Naše europsko poimanje satiričnosti ne dijeli taj islamski svijet”, upozorio je Lazanski.

On nije želio ulaziti u komentare je li ovim terorističkim činom umrla multikulturalna Francuska, ali je konstatirao da 7. siječanj za Francusku ne može biti kao 11. rujan za SAD, jer “Francuska nema potencijale pružiti odgovor koji je na teroristički napad u New Yorku dao SAD”.

Lazanski je ukazao da je termin napada u Parizu očito vješto tempiran i da su teroristi iskoristili trenutak kada su se nakon Božićnih i novogodišnjih praznika sigurnosne službe opustile, prenose beogradski mediji.

“Napadači su rođeni u Francuskoj. Oni poznaju francusku kulturu i sve pore francuskog društva. Oni su računali da su prošle Božićne gužve i u tom trenutku su udarili”, rekao je Lazanski.

U jučerašnjem napadu na ured satiričnog magazina “Charlie Hebdo” u Parizu ubijeno je 10 novinara i dva policajca. Povrijeđeno je 11 ljudi.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare