Published On: Sub, velj 12th, 2022

LAVROV: Amerikanci provociraju, spominju našu invaziju

U osvrtu na razgovor dvojice šefova diplomacije rusko ministarstvo objavilo je da je Lavrov kazao i da su Washington i Bruxelles ignorirali ključne sigurnosne zahtjeve Moskve. Rusija traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u njoj susjednim državama. Zapad pak optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu.

“Propagandna kampanja o ruskoj agresiji na Ukrajinu koju su pokrenuli Sjedinjene Države i njihovi saveznici ima cilj provocirati te ohrabriti vlasti u Kijevu”, rekao je Lavrov.

Zapad ohrabruje Ukrajinu

Zapad ohrabruje Ukrajinu da sabotira sporazume iz Minska kako bi problem Donbasa, regije pod kontrolom proruskih snaga, riješila silom, stoji na stranicama ministarstva.

Ono je dan ranije objavilo da je Zapad ignorirao detaljna, racionalna objašnjenja ruskih dužnosnika o tome da Rusija želi mirno rješenje ukrajinske krize, u skladu sa sporazumom iz bjeloruske prijestolnice.

Taj sporazum sadrži točke poput povlačenja teškog naoružanja s istoka Ukrajine, održavanja izbora u odmetnutim regijama i ponovnu uspostavu ukrajinske kontrole na granici s Rusijom.

Rusko ministarstvo u priopćenju od jučer piše i kako države imaju pravo razmještati svoju vojsku po svom teritoriju te da su vojne vježbe koje traju u Bjelorusiji obrambenog karaktera.

Telefonski razgovor Putina i Bidena

Ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov danas je rekao da SADdiže uzbunu bez ikakvog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnje o invaziji, prenosi agencija dpa.

SAD želi stvoriti dojam da je agresija neizbježna, smatra taj ruski diplomat. Večeras bi, u vrijeme dok države povlače svoje diplomate iz Ukrajine, telefonski trebali razgovarati i predsjednici SAD-a i Rusije Vladimir Putin i Joe Biden.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zdenjek
Zdenjek
3 mjeseci prije

Ma aamerikanci su skroz poludjeli. I došlo je vrijeme da nestanu.. Stigli su do rusije. Tu će im biti kraj.