Utorak, 21 svibnja, 2024

Lagumdžija: Tihić mi je rekao da će biti krvi do koljena

Must Read

Prvi čovjek SDP BiH za turbulencije i dešavanja u toj partiji optužio je SDA i indirektno kazao da je Komšićev odlazak plod rovarenja SDA. “SDA rovari u SDP-u. Tihić mi je, kada je SDA izašla iz vlasti, lično rekao da će biti krvi do koljena”, rekao je Lagumdžija na pres-konferenciji.

 

Predsjedništvo SDP-a prihvatilo je odluku Željka Komšića, potpredsjednika te stranke, po kojoj on više nije član ove stranke.

“Željko Komšić nije više član SDP-a po vlastitom zahtjevu. To je njegov osobni čin, osobna odluka i to tako treba i promatrati. Meni je žao što moj drug Željko nije više s nama. Žao mi je politički, stranački, ljudski i prijateljski . Njegovu odliku razumijem u političkom smislu, ali kao prijatelj ne mogu “, rekao je Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH.

Na sjednici su Komšiću njegove dojučerašnje stranačke kolege poželjele sreću i poručile da iu budućnosti računa na SDP.

“Nama je žao što je Željko otišao, ali mi moramo ići dalje”, rekao je Lagumdžija i dodao da je ovo veliki udarac za ljude iz SDP-a koji se pripremaju da ostvare rezultat na predstojećim oktobarskim izborima.

Prvi čovjek SDP BiH za turbulencije i dešavanja u toj partiji optužio je SDA i neizravno kazao da je Komšićev odlazak plod rovarenja SDA.

“SDA rovari u SDP-u. Tihić mi je, kada je SDA izašla iz vlasti, osobno rekao da će biti krvi do koljena”, rekao je Lagumdžija na pres-konferenciji.

Čelnik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH prije sjednice izjavio je da istupanje Komšića iz partije ni na koji način neće utjecati na vanjsku politiku BiH jer Predsjedništvo BiH ostaje u punom kapacitetu.

Dodao je da je to njegov stav iz kapaciteta ministra vanjskih poslova.

“Pojedinac ne utječe na europski put BiH, koji je stvar političkog dogovora. Ono što dogovorimo to ćemo i uraditi i pomjeranje bilo koga na bilo koju poziciju neće utjecati na to”, kategoričan je Lagumdžija.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, izrazio je žaljenje zbog Komšićeve odluke da napusti SDP BiH, navodeći da Komšić treba da se bori za svoje stavove, kako u stranci, tako iu Predsjedništvu BiH.

“Komšić je moj drug. Žao mi je što se odlučio na ovakav potez”, rekao je Nikšić.

Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH), rekao je da nije bilo nikakvih kontakata između njega i Komšića o mogućem prelasku Komšića u tu stranku.

“Međutim, ako bi Komšić izrazio želju da dođe u SDU BiH rado bismo ga primili. Naša vrata su mu uvijek otvorena”, rekao je Pećanac.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a, je, objašnjavajući razloge napuštanja stranke, naveo da nijedna stranka ili osobni interesi ne mogu biti bitniji od države, te da je, ako ne dođe do promjene u SDP-u, vrijeme za “neke nove političke procese i političke činjenice u BiH”.

On je istakao da je vrijeme da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine.

“Nadam se da će ovaj moj potez pomoći vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminiraju ogroman broj građana BiH i da će se vratiti favoriziranju rješenja koja jamče ista prava svim građanima”, pojasnio je Komšić.

On je u ponedjeljak zatražio od predsjednika SDP-a Novo Sarajevo da bude izbrisan iz članstva te stranke. Razlog izlaska iz SDP-a je sporazum koji je ta stranka sklopila s HDZ-om is kojim se Komšić ne slaže.

Odlučio je napustiti stranku nakon nedavnog dogovora Zlatka Lagumdžije, čelnika SDP-a, i Dragana Čovića, lidera HDZ-a, koji su bez njegovog znanja dogovorili prijedlog ustavnih promjena, prema kojima bi ubuduće članovi Predsjedništva BiH bili birani u parlamentu, a ne na izborima. Komšić se usprotivio takvom prijedlogu, zbog čega je odlučio napustiti stranku.

On je i prije nekoliko mjeseci najavio da napušta SDP, ali se tada predomislio. Dosad je dva puta na izborima biran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

SDP je posljednjih godina napustilo još nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima nedavno preminuli profesor iz Sarajeva Nijaz Duraković, Bogić Bogićević, Ivo Komšić, Miro Lazović i Nermin Pećanac.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -