Published On: Sub, ožu 23rd, 2013

LAGUMDŽIJA: SDA želi blokirati dobijanje statusa EU i podijeliti državu!

Nakon sastanka u Briselu mislim da smo mnogo bliže rješenju za provedbu presude ”Sejdić-Finci” nego što smo ikada bili, kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija

 
Precizirao je da aktualni prijedlog podrazumijeva izbor članova Predsjedništva BiH direktnim glasanjem.
– Posebno je važno da će ovo rješenje dovesti do konačne sahrane Prudskog sporazuma – naglasio je Lagumdžija.
Istakao je da će predloženi model omogućiti svakom građaninu BiH da se kandidira, ali i da se direktno opredjeli koga želi u Predsjedništvu BiH, kao svog kandidata.
Model je uvažio mnoge principe koje su predložila dva HDZ-a uz određene dopune međunarodne zajednice.
– Ovo je na neki način pokušaj pomirenja nacionalnog i građanskog, a ne zaboravljajući da u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ali i oni koji se jednostavno izjašnjavaju kao građani BiH – rekao je Lagumdžija.
Naredne sedmice bit će iskorištene za usuglašavanje detalja kako između stranaka, tako i s Centralnom izbornom komisijom BiH.
Lagumdžija je optimist te je uvjeren da će do dolaska visoke delegacije iz Brisela, sredinom aprila, problem implementiranja presude “Sejdić-Finci” biti konačno prevaziđen.

Stranka demokratske akcije (SDA) se ne slaže ni s čim osim da treba da stane vrijeme kako bi oni ostali u hibernaciji, tamo gdje već jesu.
Ovako je za Agenciju Fena predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija prokomentirao činjenicu da je SDA odbila briselski sporazum o implementaciji presude “Sejdić-Finci”.
– Mi smo uprkos tome pozvali sve, uključujući i SDA, da nam se pridruže na evropskom putu – istakao je Lagumdžija.