Subota, 15 lipnja, 2024

Lagumdžija na forumu ‘Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka’

Must Read

Zlatko Lagumdžija, kao član Madridskog Kluba i Svjetske Akademije znanosti i umjetnosti, sudjelovao je na trodnevnom trećem Globalnom Forumu u Bakuu uz dužnosnike iz 60 zemalja svijeta, među kojima je bilo više od 40 aktualnih i bivših šefova država i vlada. Forum je organizirala fondacija Nizami Ganjavi International Center, Baku, Azerbejdžan.

Ovogodišnji forum pod nazivom “Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka” otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, zajedno s kopredsjedavajućima Nizami Ganjavi fondacije, predsjednicom Madridskog Kluba i direktorom Aleksandrijske biblioteke.

Osim održavanja niza bilateralnih susreta i sudjelovanja u radu Foruma, Lagumdžija je, kao član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz više od 100 država svijeta, bio jedan od uvodničara na panelu posvećenom procesu pomirenja u postkonfliktnim državama zajedno s bivšim predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaiem, bivšim predsjednikom Kolumbije Andresom Pastranom, bivšim predsjednikom Libana Amineom Gemayelom, bivšim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i bivšim premijerom Irske Bertiem Ahernom.

Lagumdžija je na panelu izložio cjeloviti model po kojem je moguće voditi proces pomirenja, a koji počiva na četiri ključna stuba: pravdi; institucijama koje osiguravaju stabilnost i vladavinu prava; ekonomskom razvoju i obrazovanju. Istaknuo je da to pokazuju ne samo bosanskohercegovačko iskustvo nego i iskustva širom svijeta, ali da je neophodni temelj i osnova za navedena četiri stuba adekvatna politička volja i liderstvo ključnih aktera društva.

Tijekom Foruma Lagudmžija je upoznao sugovornike o stanju i perspektivama Bosne i Hercegovine i regije na euroatlanskom putu, kao i izazovima pred kojim se nalaze ključni domaći i međunarodni akteri. Na Forumu je potpisan i Memorandum o budućoj suradnji između Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Nizami Ganjavi International Center Fondacije Baku, priopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -