Published On: Pon, svi 4th, 2015

Lagumdžija na forumu ‘Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka’

Zlatko Lagumdžija, kao član Madridskog Kluba i Svjetske Akademije znanosti i umjetnosti, sudjelovao je na trodnevnom trećem Globalnom Forumu u Bakuu uz dužnosnike iz 60 zemalja svijeta, među kojima je bilo više od 40 aktualnih i bivših šefova država i vlada. Forum je organizirala fondacija Nizami Ganjavi International Center, Baku, Azerbejdžan.

Ovogodišnji forum pod nazivom “Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka” otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, zajedno s kopredsjedavajućima Nizami Ganjavi fondacije, predsjednicom Madridskog Kluba i direktorom Aleksandrijske biblioteke.

Osim održavanja niza bilateralnih susreta i sudjelovanja u radu Foruma, Lagumdžija je, kao član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz više od 100 država svijeta, bio jedan od uvodničara na panelu posvećenom procesu pomirenja u postkonfliktnim državama zajedno s bivšim predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaiem, bivšim predsjednikom Kolumbije Andresom Pastranom, bivšim predsjednikom Libana Amineom Gemayelom, bivšim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i bivšim premijerom Irske Bertiem Ahernom.

Lagumdžija je na panelu izložio cjeloviti model po kojem je moguće voditi proces pomirenja, a koji počiva na četiri ključna stuba: pravdi; institucijama koje osiguravaju stabilnost i vladavinu prava; ekonomskom razvoju i obrazovanju. Istaknuo je da to pokazuju ne samo bosanskohercegovačko iskustvo nego i iskustva širom svijeta, ali da je neophodni temelj i osnova za navedena četiri stuba adekvatna politička volja i liderstvo ključnih aktera društva.

Tijekom Foruma Lagudmžija je upoznao sugovornike o stanju i perspektivama Bosne i Hercegovine i regije na euroatlanskom putu, kao i izazovima pred kojim se nalaze ključni domaći i međunarodni akteri. Na Forumu je potpisan i Memorandum o budućoj suradnji između Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Nizami Ganjavi International Center Fondacije Baku, priopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare