Petak, 19 travnja, 2024

Lagumdžija imao važnije susrete od Ban Ki Muna, Obame, Asha, predstavnika BiH…

Must Read

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH demantiralo je pisanja pojedinih medija u svezi s nazočnosti  ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine UN, te tvrdi kako kako takovu informaciju medijima nije priopćio netko od diplomata Misije BiH pri UN u NesYorku.
“Nikakav diplomatski skandal nije izazvan, niti je informaciju u medije plasirao netko od diplomata iz Misije BiH pri UN u Newyorku”, priopćeno je iz MVP BiH.

Mediji su jutros objavili, pozivajući se na neimenovanog sudionika misije BiH pri UN-u, kako je Lagumdžija na Generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku izazvao diplomatski skandal. Navodi se kako se Lagumdžija nije pojavio na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine, a propustio je i govor generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Također se tvrdi kako nije došao ni na govor predsjednika Generalne skupštine UN-a Johna W. Ashea, te kako je u prostoriju ušao na pola govora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame. Povrh svega Lagumdžija nije pojavio ni na zasjedanju dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić držao govor.

Prvo lekcija medijima…

MVP-a BiH obrušilo se na medije tvrdeći kako se radi “o osobama koje kontinuirano lažima žele umanjiti značaj sudjelovanja” njihova šefa na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, “kao i brojnih aktivnosti koje on ima tijekom trodnevnog boravka u Newyorku”.

“Radi se o osobama koje očigledno ne poznaju diplomatske norme i odnose i poigravaju se s pojmovima kao što je ‘diplomatski skandal’, te žele plasirati neistinu u javnost zbog sitnih politikantskih razloga. Svi oni koji poznaju diplomatske odnose, kao i rad Generalne skupštine UN, znaju kako zasjedanje Generalne debate traje sedam dana, prvenstveno ministri vanjskih poslova, čiji su programi tokom zasjedanja Generalne skupštine UN sveobuhvatni i pretrpani, nisu u mogućnosti nazočiti svim obraćanjima na Generalnoj raspravi i uobičajena je praksa da joj nazoče u skladu sa svojim programom”, kaže se u priopćenju opštenju.

U dvorani Nema mjesta za Lagumdžiju

Dodaje se kako je Lagumdžija nazočio otvaranju Generalne debate i obraćanju predsjednika SAD Baracka Obame , a nakon svojih aktivnosti, o kojima je javnost informirana putem prioćenja MVP BiH. U priopćenju se ne demantira kako je ministar “upao” tek na sredinu Obamina obraćanja, ali zato dodaje: “Ovom prilikom, također, treba informirati javnost kako se ovogodišnja debata održava u pomoćnoj zgradi UN, koja je znatno manjeg kapaciteta, te je tokom pojedinih izlaganja, kao što je bio slučaj i tijekom izlaganja američkog predsjednika, određeni broj visokih zvanica, od šefova država do ministara vanjskih poslova, nije uspio ući u salu za Generalnu debatu, zbog ograničenih kapaciteta i sigurnosnih razloga”.

“U dijelu navoda o tome da ministar vanjskih poslova BiH nije nazočio obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, napominjemo kako se opet ne radi o nikakvom diplomatskom skandalu, jer je u vrijeme njegovog obraćanja Lagumdžija sudjelovao kao uvodničar na ministarskom sastanku Kontakt grupe Organizacije islamske konferencije (OIC) za BiH”, poručuju iz MVP BiH.

U priopćenju se dalje nabraja kako je Lagumdžija prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN sudjelovao i govorio na sastancima: Sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima, OIC Kontakt grupa za BiH, trilateralni sastanak BiH-Turska-Srbija, održao ukupno 11 bilateralnih susreta s ministrima vanjskih poslova Crne Gore, Azerbejdžana, Singapura, Libije, Bahreina, Švedske, Finske, Italije, Velike Britanije, visokom predstavnicom Europske unije, generalnim tajnikom Vijeća Europe…

“Zbog spomenutih sastanaka, Lagumdžija je bio u mogućnosti nazočiti samo dijelovima Generalne debate, što je očigledno i iz priopćenja MVP BiH, o kojem je javnost već informirana, kao što će biti informirana i o svim ostalim aktivnostima ministra vanjskih poslova BiH tokom Generalne skupštine UN u naredna dva dana”, kaže se u priopćenju.

Dnevnik.b
a

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -