Published On: Pet, lip 8th, 2012

Lagumdžija i Čović dogovaraju plan rekonstrukcije nezakonite Vlade Federacije BiH

Predsjednk SDP-a Zlatko Lagumdžija sastao se jučer s čelnicima NS Radom za boljitak i HSP-a BiH kako bi odredili sudbinu “platformaške“ koalicije na federalnoj razini koja je raskolom između SDP-a i SDA praktično prestala postojati. Rekonstrukcija vlasti na svim razinama iziskuje i potpunu promjenu u federalnoj Vladi, piše Večernji list.

Traže nova rješenja U situaciji kada SDA izlazi iz vlasti, a SBB i HDZ BiH trebaju ući u vlast, dvije preostale stranke “platforme“ postaju suvišne. Sa stanovišta HDZ-a BiH i potpuno nepoželjne. Lagumdžija je u poziciji da bira ili će se zahvaliti dosadašnjim koalicijskim partnerima i krenuti u formiranje nove vlasti na svim razinama s dva HDZ-a i SBB-om ili će doći u poziciju da traži novo rješenje.

 

SBB je također poručio da je ulazak dva HDZ-a kao legitimnih hrvatskih predstavnika u federalnu vlast logična i poželjna opcija. Inače, danas nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Sarajevu treba očekivati konačno očitovanje NS Radom za boljitak o rekonstrukciji vlasti na svim razinama.

 

Kako doznaje Večernji list, kako je dan prije sastanka s Lagumdžijom upriličen i duži neformalni sastanak nekih od članova užeg rukovodstva Boljitka i SDA. Predsjedništvo HDZ-a BiH zaključilo je u srijedu da je potrebna rekonstrukcija vlasti u BiH na svim razinama, ali po istom modelu i u jednom koraku.

 

Predsjednik stranke Dragan Čović je naveo da HDZ u Vladi Federacije traži svih pet hrvatskih ministarstva i da u vlasti na razini Federacije zajedno s HDZ-om BiH neće moći biti HSP i NS Radom za boljitak. Sve u jednom koraku Odgovarajući na pitanje novinara hoće li rekonstrukcija Vijeća ministara biti prvi, a Vlade Federacije BiH drugi korak, Čović je objasnio da nema dva koraka već da će se sve raditi u jednom koraku.

 

Predsjednik HDZ-a rekao je da bi aktivnosti u vezi s rekonstrukcijom vlasti trebalo provesti užurbano, najdalje do potencijalnog odlaska u Bruxelles političkih lidera 27. lipnja. Za danas je najavljen i sastanak Čovića i Lagumdžije o cjelovitoj rekonstrukciji vlasti.

 

Kako doznaje Večernjak Lagumdžija i Čović danas će u Sarajevu razgovarati o planu rekonstrukcije Vlade FBiH te o konkretnim potezima koji će se dogoditi u sljedećem razdoblju u svezi federalne i države vlasti.

 

O cijelom planu promjene vlasti i realizaciji dogovora oko izmjene vlasti na svim razinama u BiH upoznati su predstavnici međunarodne zajednice. Poruke su da je to unutarnja politička stvar BiH i da se neće miješati.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare