Utorak, 25 lipnja, 2024

Lagumdžija i Čović dogovaraju plan rekonstrukcije nezakonite Vlade Federacije BiH

Must Read

Predsjednk SDP-a Zlatko Lagumdžija sastao se jučer s čelnicima NS Radom za boljitak i HSP-a BiH kako bi odredili sudbinu “platformaške“ koalicije na federalnoj razini koja je raskolom između SDP-a i SDA praktično prestala postojati. Rekonstrukcija vlasti na svim razinama iziskuje i potpunu promjenu u federalnoj Vladi, piše Večernji list.

Traže nova rješenja U situaciji kada SDA izlazi iz vlasti, a SBB i HDZ BiH trebaju ući u vlast, dvije preostale stranke “platforme“ postaju suvišne. Sa stanovišta HDZ-a BiH i potpuno nepoželjne. Lagumdžija je u poziciji da bira ili će se zahvaliti dosadašnjim koalicijskim partnerima i krenuti u formiranje nove vlasti na svim razinama s dva HDZ-a i SBB-om ili će doći u poziciju da traži novo rješenje.

 

SBB je također poručio da je ulazak dva HDZ-a kao legitimnih hrvatskih predstavnika u federalnu vlast logična i poželjna opcija. Inače, danas nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Sarajevu treba očekivati konačno očitovanje NS Radom za boljitak o rekonstrukciji vlasti na svim razinama.

 

Kako doznaje Večernji list, kako je dan prije sastanka s Lagumdžijom upriličen i duži neformalni sastanak nekih od članova užeg rukovodstva Boljitka i SDA. Predsjedništvo HDZ-a BiH zaključilo je u srijedu da je potrebna rekonstrukcija vlasti u BiH na svim razinama, ali po istom modelu i u jednom koraku.

 

Predsjednik stranke Dragan Čović je naveo da HDZ u Vladi Federacije traži svih pet hrvatskih ministarstva i da u vlasti na razini Federacije zajedno s HDZ-om BiH neće moći biti HSP i NS Radom za boljitak. Sve u jednom koraku Odgovarajući na pitanje novinara hoće li rekonstrukcija Vijeća ministara biti prvi, a Vlade Federacije BiH drugi korak, Čović je objasnio da nema dva koraka već da će se sve raditi u jednom koraku.

 

Predsjednik HDZ-a rekao je da bi aktivnosti u vezi s rekonstrukcijom vlasti trebalo provesti užurbano, najdalje do potencijalnog odlaska u Bruxelles političkih lidera 27. lipnja. Za danas je najavljen i sastanak Čovića i Lagumdžije o cjelovitoj rekonstrukciji vlasti.

 

Kako doznaje Večernjak Lagumdžija i Čović danas će u Sarajevu razgovarati o planu rekonstrukcije Vlade FBiH te o konkretnim potezima koji će se dogoditi u sljedećem razdoblju u svezi federalne i države vlasti.

 

O cijelom planu promjene vlasti i realizaciji dogovora oko izmjene vlasti na svim razinama u BiH upoznati su predstavnici međunarodne zajednice. Poruke su da je to unutarnja politička stvar BiH i da se neće miješati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -