Published On: Sat, Aug 10th, 2013

Lagumdžija: Dovest ću arapske investitore u BiH

Komentirajući ovih dana u javnosti prisutnu tezu o tome da iz arapskih zemalja i islamskog svijeta u Bosnu i Hercegovinu dolaze mrvice, a da u Srbiju odlaze milijarde dolara investicija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija ocijenio je kao se “na tom primjeru vidi koliko je apsurdnih situacija i dvostrukih aršina prisutno kod nas”.

Lagumdžija je, također, s tim u vezi komentirao i stav vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da će investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) rado preporučiti BiH!

– Kad Arapi ulaze u Srbiju to je biznis i to svi ističu kao pozitivan slučaj, što zaista i je. Međutim, kada Arapi hoće ulagati u BiH onda je to kao visoka politika za koju se vežu političke paranoje uglavnom od strane onih koji me svakodnevno neargumentirano optužuju za sve i svašta, i treba naći milijun razloga da se to ne dogodi. Imam poštovanje prema Aleksandru Vučiću i njegovoj dobroj volji da tom simboličnom izjavom pokaže da je spreman za konstruktivnu promjenu srbijanske uloge u regionalnim političkim prilikama. Međutim, ovdje Vučić nije ni problem, a ni rješenje. Kao i u mnogim drugim slučajevima, do nas je. Što se mene osobno tiče, u BiH je kao investitor dobro došao svatko i na taj način trebamo zajednički slati poruku gdje god i kad god imamo priliku. Investitori dolaze tamo gdje imaju partnere, povoljne uvjete i stabilno okruženje, govori Lagumdžija u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

Prije nekoliko mjeseci Lagumdžija je prvi put od neovisnosti BiH u UAE i Katar vodio biznis izaslanstvo koje je tamo otišla sa konkretnim biznis planovima, studijama izvodivosti…

– Prvi put u dvadeset godina dolazimo sa preciznim i konkretnim projektima. Pa zar to samo po sebi nije sramotno? Vrlo smo jasno rekli: ‘Hvala vam na svim ovim godinama podrške, što ste nam pomagali kad je najviše trebalo, ali sada smo došli ne da tražimo milostinju, nego partnerstvo koje podrazumijeva obostranu korist’. Iznenađeni su bili i naši prijatelji koji su navikli da iz BiH dolaze uglavnom vapaji za pomoć. Prvi rezultati se polako naziru. Mubadala Fund je iskazao interes za investiranje u BiH, počeli smo raditi na Sporazumu o zaštiti investicija, zaključili Sporazum o suradnji dva MVP-a, Sporazum o naučnoj-tehničkoj suradnji, a sa Katarom i Sporazum o zapošljavanju radne snage. Nažalost, imali smo dvadeset godina – ne čekanja, nego stalne prezentacije BiH kao ‘prosjaka sa ispruženom rukom’, naglasio je Lagumdžija, te podvukao:

“Prvi put od neovisnosti, BiH smo prikazali kao zemlju koja je spremna uhvatiti se u koštac s izazovima moderne ekonomije i globalnih trendova. Prvi put smo se na tržištu stavili u poziciju partnera. Vjerujte koliko god je to teško, jer smo 20 godina trpjeli potpunu devastaciju ugleda naše zemlje, ipak sam ponosan kada vidim da naša država i gospodarstvenici koji ovdje žive i stvaraju privlače veliku pozornost i izazivaju interes velikih svjetskih kompanija i investitora. Nažalost, moramo konstatirati da smo u velikom zaostatku u odnosu na naše susjede, ali isto tako znam da možemo i da imamo potencijal koji smo aktivirali”.

 ANADOLIJA